Als meer vrouwen fulltime gaan werken, stijgt het bbp

RosieTogetherAls vrouwen in Nederland net zoveel gaan werken als mannen, kan het bruto binnenlands product met 3% stijgen.

Met 75% is Nederland momenteel wereldwijd koploper in het aandeel vrouwen dat in deeltijd werkt. Om het bbp te laten stijgen, zijn meer vrouwen in meer uren werken nodig.

Dat zegt het Economisch Bureau van ABN AMRO, bij monde van econome Maritza Cabezas.

“In onze raming hebben we ook rekening gehouden met de lagere verdiensten van vrouwen. Enerzijds werken ze vaker in minder goed betaalde sectoren. Daarnaast bestaat er nog steeds een loonkloof, waardoor vrouwen minder verdienen dan hun mannelijke collega’s voor hetzelfde werk.”

Volgens Cabezas en haar collega-economen bij dé bank kan de arbeidsparticipatie van vrouwen verbeteren door te zoeken naar meer balans tussen werk en privéleven. In landen waar ouders de zorg voor kinderen delen, is de arbeidsparticipatie van vrouwen hoger. De overheid kan dat stimuleren. Zo krijgen ouders in Zweden en Frankrijk die het verlof gelijk verdelen, een extra bonus.

De economen onderzochten voor 28 landen hoeveel het bbp kan toenemen bij een hogere arbeidsparticipatie van vrouwen. In opkomende landen als Turkije, Mexico en Chili werken nog relatief weinig vrouwen, waardoor het economisch potentieel daar hoog is. Scandinavische landen lopen voorop bij de arbeidsdeelname van vrouwen, waardoor de potentiële groei van het bbp in die landen beperkter is.

Met een mogelijke toename van 3% neemt Nederland internationaal gezien een middenpositie in.

Lees ook:Christine Lagarde hekelt landen die werkende vrouwen boycotten
Lees ook:In dit tempo duurt het nog 70 jaar eer loonkloof gedicht is
Lees ook:Overheid houdt moeders bij de haard door de kinderbijslag
Lees ook:Internationale Vrouwendag 2015: economische zelfstandigheid
Lees ook:In 2014 mogelijk al flexibele werktijden-wet in werking

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>