Jonge vrouwen verdienen nu meer dan hun mannelijke leeftijdgenoten

Het verschil in bruto-uurloon tussen mannen en vrouwen kwam in 2012 uit op bijna 18%.

De loonkloof tussen mannen en vrouwen bestaat vooral boven de 45 jaar.

Tussen de 25 en 30 jaar verdienen de vrouwen zelfs meer dan de mannen………

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag.

In 2008 bedroeg het verschil in bruto-uurloon nog 20%. Vrouwen zijn dus bezig aan een langzame maar aanhoudende inhaalslag, aldus het CBS.

Tussen de 20 en 30 jaar bestaat er weinig verschil in bruto-uurloon. Dat tussen de 25 en 30 jaar het loon voor vrouwen zelfs hoger ligt, heeft er volgens het CBS mee te maken dat zij vaker hoogopgeleid zijn dan mannen.

Het loonverschil loopt flink op naarmate de werknemers ouder zijn. Vrouwen van boven de 45 jaar verdienen gemiddeld 22% minder dan hun mannelijke collega’s van dezelfde leeftijd. Het verschil is het grootste in de groep 50-55 jaar. Daar is het verschil 24%

Het flink oplopende verschil komt volgens het CBS doordat vrouwen vaker hun carrière onderbreken of minder uren gaan werken na de komst van kinderen.

Onderbrekingen van de arbeidsmarktloopbaan en deeltijdwerk verkleinen de carrièrekansen van vrouwen met op langere termijn als resultaat een lager uurloon.

Met de beloning van mannen en vrouwen is Nederland internationaal gezien een middenmoter. Koplopers zijn Noorwegen, Denemarken en Zweden, waar bijna geen loonkloof is. Ook is het percentage (fulltime) werkende vrouwen dat werkt er hoger, doordat de kosten van kinderopvang er heel laag zijn.

Nederlandse vrouwen zijn wel koploper met in deeltijd werken. Het percentage werkende vrouwen is de afgelopen 40 jaar gestegen van 22% naar 77%, maar driekwart werkt in deeltijd.

Dat gaat overigens pas beginnen bij vrouwen van 35 jaar, als ze kinderen hebben of krijgen.

Lees ook:Vrouwen verdienen 22% minder in het land van Angela Merkel
Lees ook:Deeltijdwerkende moeder vaker manager dan deeltijdvrouw zonder kinderen
Lees ook:Duitse vrouwen verdienen bijna een kwart minder dan mannen
Lees ook:Loonkloof kleiner, omdat mannen minder verdienen
Lees ook:Nederlandse loonkloof m/v wordt kleiner door hoogopgeleide vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>