Jet de Ranitz collegevoorzitter van HBO Inholland

jet-de-ranitz2Een transfer in het Hoger Beroeps Onderwijs: Jet de Ranitz (zie foto) stapt over van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten naar Inholland, als opvolger van Doekle Terpstra.

Daarmee is Inholland vanaf 1 december de 3e grote hbo-instelling met een vrouwelijke collegevoorzitter, naast Fontys en de Hogeschool Utrecht.

Of de 4e, als je het gezamenlijke bestuur van de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam meetelt……..

Dat meldt de Algemene Onderwijs Bond.

Niemand kijkt er meer van op, een vrouw aan het roer van een schoolbestuur. Toch komt het nog zo weinig voor, in alle onderwijssectoren. Het blijkt dat mannen anno 2014 nog altijd de lakens uitdelen in de colleges van bestuur en raden van toezicht.

Amper een kwart van de bestuurders en nog geen derde van de toezichthouders zijn vrouw en dat in een sector die op de werkvloer zo sterk gefeminiseerd is.

De cijfers verbleken bij de doelstelling die toenmalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius in 2008 naar voren bracht: in 2012 zouden vrouwen 40% van de topfuncties moeten bekleden.

Het Onderwijsblad turfde het geslacht van bestuurders en toezichthouders van alle universiteiten en hogescholen, en van de 20 grootste instellingen per sector in het mbo, voortgezet en basisonderwijs.

Vrouwen zijn nog altijd ver in de minderheid in de colleges van bestuur en raden van toezicht. 1-hoofdige besturen bestaan in veel gevallen uit mannen.

Bij 2-hoofdige colleges van bestuur wordt er vaker gekeken naar een evenwichtige man-vrouwverhouding, al komen volledig uit mannen bestaande besturen geregeld voor en vormen volledig uit vrouwen bestaande colleges vooralsnog een zeldzaamheid.

Lees ook:Blanke, grijze mannen houden toezicht op universiteiten en HBO’s
Lees ook:Beursgenoteerde bedrijven halen vrouwen quota niet
Lees ook:ABP pensioenfonds trekt de Gouden Pump aan
Lees ook:Vlaamse studeert af op ‘het glazen plafond’
Lees ook:Het aantal vrouwen in topfuncties stijgt, maar met een slakkengang

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>