Het aantal vrouwen in topfuncties stijgt, maar met een slakkengang

De Wet Bestuur en toezicht 2012-2015 legde het streven vast om raden van bestuur en toezicht eind 2015 voor minstens 30% uit vrouwen te laten bestaan.

Er is wel enige vooruitgang geboekt, maar veel minder dan gewenst.

Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde evaluatie.

Zo voldeed eind 2014 slechts 14% van de besturen van bedrijven aan de eis, tegen iets meer dan 9% in 2009. Bijna 18% van de bedrijven had eind vorig jaar een raad van commissarissen die voor minstens 30% uit vrouwen bestond.

In totaal werd vorig jaar een kleine 10% van de bestuursfuncties bekleed door een vrouw, iets meer dan de 7,4% in 2012. Die stijging was te danken aan bijna 5% van de onderzochte bedrijven. In zo’n driekwart van de besturen zit helemaal geen vrouw.

De onderzoekscommissie is vooral bezorgd over de grote achterhoede van bedrijven die zich niets van het streven lijkt aan te trekken.

“Dat zijn bedrijven die er niets van begrijpen, die niet zien dat de arbeidsmarkt is veranderd, dat de toestroom van vrouwen uit het hoger onderwijs enorm is toegenomen en de participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt sterk is gegroeid”, aldus voorzitter Gerdi Verbeet.

De commissie raadt aan het wettelijke streven met nog eens 4 jaar te verlengen. In elk bestuur vinden dan voldoende herbenoemingen plaats om werk te maken van een groter aantal vrouwen, stellen de onderzoekers.

Minister Jet Bussemaker van o.a. Emancipatie vindt de resultaten betreurenswaardig. “Het aantal vrouwen in topfuncties stijgt, maar met een slakkengang. Vorig jaar zei ik tegen het bedrijfsleven; het is 5 voor 12. Nou, het is nu echt 5 over 12 geweest.”

Toch wil ze het bedrijfsleven nog een laatste kans geven en laat ze wettelijke maatregelen nog achterwege. Ze wijst daarbij op een beweging die ze nu ziet. “In de eerste helft van dit jaar heeft 70% van de raden van commissarissen een vrouw aangesteld en bij bijna 1 op de 3 is begin 2015 sprake van een evenwichtige bestuurssamenstelling.”

Lees ook:Beursgenoteerde bedrijven halen vrouwen quota niet
Lees ook:Viviane Reding: ‘Er verschijnen barsten in het glazen plafond’
Lees ook:Van vrouwenquota worden beleggers blij
Lees ook:Merendeel AEX-bedrijven voldoet niet aan Merkel norm
Lees ook:Vrouwenquota vanaf 2016 in het land van Merkel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>