Broodje knagen vanachter je bureau: OK of nee?

LunchDeskEr wordt altijd gezegd dat het alleen maar slecht is: een twaalfuurtje vanchter je bureau. Maar dat is niet zo.

Natuurlijk is bewegen tussen de middag, wanneer je een zittende baan hebt, absoluut gezonder.

Echter: qua scherpte en concentratie is een lunch op een andere plek juist weer nadelig…….

Wetenschappers van de Humboldt Universiteit in Berlijn brichten daar deze maand over in het vakblad ‘Public Library of Science ONE’.

Zij maakten 2 gropen. De eerste groep at een eenzame maaltijd aan hun bureau in een beperkte tijd. De andere groep maakte een korte wandeling naar het restaurant en mocht gedurende een uur lunchen met een vriend. Beide groepen kregen dezelfde maaltijd voorgeschoteld.

Na een analyse van de werkprestaties in de middag, bleek dat een lunch aan het bureau mentaal scherper houdt. De eerste groep was duidelijk productiever en bleef geconcentreerd, terwijl degene die gingen lunchen met anderen minder wakker waren en hun taken minder goed uitvoerden.

Toch had ook het lunchen in het restaurant ook voordelen. Deze mensen waren ontspannener en enthousiaster in de middag.

Het lijkt logisch dat even weg zijn van het werk je concentratie achteraf ten goede komt, maar dat bleek dus niet het geval.

“Maar het loslaten van de cognitieve controle is niet voor alle taken slecht”, aldus onderzoeksleider Dr. Werner Sommer. “Het is wel een nadeel als er veel discipline nodig of als men aandachtig moet blijven om fouten te vermijden, zoals bij werk in een laboratorium, fabriek of bij het werken met cijfers. Maar in andere situaties is minder cognitieve controle een voordeel, zoals bij taken waarbij sociale harmonie of creativiteit nodig zijn.”

Volgens de wetenschappers moeten de plaats en de tijd van de lunch dan ook bepaald worden door het soort bedrijf en de aard van de werkzaamheden.

Lees ook:Vagina-bacteriën als antibiotica
Lees ook:Aan een rommelig bureau ontstaan de creatiefste oplossingen
Lees ook:Vrouwelijke topwetenschappers vragen te weinig patenten aan
Lees ook:Lees hier over de Facebook-vakantie van Jeanne Kim
Lees ook:Bertha komt langs: orkanen met vrouwennamen zijn dodelijker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>