Vrouwelijke topwetenschappers vragen te weinig patenten aan

RosieScienceGisteren schreven we al over een studie waaruit bleek dat hoogstaande vrouwelijke wetenschapper veel minder vaak uitnodigingen voor congressen accepteren dan hun mannelijke evenknieën.

Conclusie: vrouwelijke wetenschappers zijn te bescheiden.

Zij blijken even productief als mannen, maar zijn veel minder geneigd om hun onderzoeken te commercialiseren en/of patenten aan te vragen…….

Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) naar de activiteiten van vrouwelijke innovators tussen de 60′er en 90′er.

Vrouwelijke wetenschappers vragen 60% minder snel patenten aanvragen op hun ontwikkelingen dan mannen. “Er is de jongste tijd wel een positieve evolutie merkbaar, waardoor de kloof lijkt te verkleinen”, aldus hoofdonderzoekster Prof.Fiona Murray

“Het fenomeen kan echter grotendeels worden verklaard door het feit dat vrouwen minder commercieel uitgebouwde netwerken hebben, maar bovendien ook vragen stellen rond eventueel negatieve aspecten van patenten.”

Er moet ook rekening gehouden met het feit dat vrouwelijke topwetenschappers in het algemeen minder goed vertegenwoordigd zijn in wetenschappelijke adviesraden. “Dat is geen bewuste keuze”, volgens Murray. Vrouwen worden minder gevraagd voor adviesraden.

Een aantal vrouwelijke wetenschappers geeft wel toe dat ze meer aandacht zouden moeten besteden aan de promotie van hun expertise en de commerciële potentie van hun ontdekkingen.

Lees ook:Ondervoeding versus obesitas
Lees ook:Vagina is stiefkindje van de wetenschap
Lees ook:Hoogstaande vrouwelijke wetenschappers zijn te bescheiden
Lees ook:35 jarige carrièrevrouw maakt docu over waarom ze de liefde nog niet vond
Lees ook:Helft van de Viking-soldaten was vrouw

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>