Bertha komt langs: orkanen met vrouwennamen zijn dodelijker

Hurricane Sandy in New YorkMorgen staat het dan te gebeuren. De restanten van tropische orkaan Bertha trekken over het land.

Dat gaat volgens MeteoGroup in de middag gepaard met potentieel zeer forse regen- en onweersbuien die vanuit het zuiden het land binnentrekken, lokaal met zware windstoten tot mogelijk 100 kilometer per uur.

Ook na passage van de buien waait het fors. Maar we kunnen beter goed voorbereid zijn op Bertha.

Mensen denken onbewust dat een orkaan met een vrouwennaam minder gevaarlijk is dan een storm met een mannennaam.

Ze slaan daardoor bij een ‘Katrina’ minder snel op de vlucht dan bij een ‘Kurt’, maar ze lopen daardoor meer gevaar……

Aldus wetenschappers van de Universiteit van Illinois, die hierover hebben gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Uit hun onderzoeken blijkt dat de orkanen met de vrouwelijkste namen naar schatting 5x zoveel levens eisen als die met de mannelijkste namen.

”Mensen beoordelen de dreiging van de storm aan de hand van hoe mannen en vrouwen zich gedragen”, stelt één van de onderzoekers. ”Vrouwelijke orkanen, zeker die met een zeer vrouwelijke naam als Cindy, lijken daardoor minder gevaarlijk.”

Mannen- en vrouwennamen blijken echter alleen verschil te maken bij sterke orkanen. Wervelwinden die minder zwaar waren en werden vernoemd naar een man, veroorzaakten net zoveel schade als vrouwelijke, minder zware orkanen.

Het Nationale Orkanencentrum begon in 1953 met het geven van namen en gaf in het begin alleen vrouwennamen. De eerste orkaan werd toen Alice genoemd. Pas in 1979 werd de eerste mannelijke orkaan in het leven geroepen: Bob.

Lees ook:Meer vrouwen op Amsterdamse straatnaamborden!
Lees ook:Deze week alweer 2 toeristes verkracht in India
Lees ook:Vrouwen maken makkelijker carrière met een unisex-naam
Lees ook:Hoger opgeleiden zijn slanker
Lees ook:Jetje van Radio Oranje overleden (92)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>