Angelique Bakker: ‘communiceer als leider precies en expressief’

The-competence-of-a-manager-often-makes-the-difference-between-project-success-and-failure.Leidinggevenden zijn succesvoller als ze zowel precies als expressief communiceren.

Iemand die expressief communiceert, praat gemakkelijk en geeft richting aan een gesprek of discussie, is informeel en weet mensen met elkaar te laten lachen.

Iemand die precies communiceert, vertelt beknopt en weldoordacht een gestructureerd verhaal dat echt ergens over gaat…………

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Angelique Bakker van de VU in Amsterdam over de manier waarop leidinggevenden met hun medewerkers communiceren en hoe die dat ervaren.

Medewerkers zijn naarmate hun leidinggevende preciezer en expressiever communiceert o.a. tevredener, vinden dat hun leidinggevenden beter presteren, ervaren hun relatie met hun leidinggevende als beter en vertrouwen hun leidinggevende meer.

Wanneer leidinggevenden preciezer en expressiever communiceren, zullen medewerkers hen ook aardiger vinden en meer als expert zien. Dat zijn 2 belangrijke beïnvloedingsbronnen die waarschijnlijk verklaren waarom deze manieren van communiceren bijdragen aan meer succes voor een leidinggevende.

In de praktijk krijgen mensen in veel gevallen een leidinggevende functie aangeboden als zij goed zijn in hun werk of omdat ze niet verder kunnen doorgroeien in hun huidige functie. Daarbij wordt nauwelijks gekeken hoe een potentiële leidinggevende communiceert.

Door dit wel mee te laten wegen in de beslissing om een medewerker leiding te laten geven is de kans groter dat deze succesvol zal zijn in de organisatie. Het is daarom ook interessant voor selectie- en ontwikkeltrajecten voor leidinggevenden om te onderzoeken in welke mate expressiviteit en precisie in communicatie kunnen worden aangeleerd.

Angelique Bakker promoveert vrijdag 14 september aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Meer informatie over haar proefschrift in VU-DARE

Lees ook:Jana Niemann: ‘wees voorzichtig met kritiek op instabiele baasjes’
Lees ook:Twintigsters van nu in ideale positie om leidinggevenden te zijn
Lees ook:Grant Thornton komt met 12 aanbevelingen voor meer topvrouwen en ja: ook quota helpen!
Lees ook:Excusez, maar elke man is ooit begonnen als een meisje
Lees ook:Vrouwelijke manager in tijden van crises hogelijk gewaardeerd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>