Vrouwelijke manager in tijden van crises hogelijk gewaardeerd

Boss-Lady1Werknemers hebben steeds vaker liever een diverse directie in plaats van een wit mannenbastion.

Onderzoekers aan de Rijksuniversiteit Groningen tonen aan dat hogeropgeleiden zeker in tijden van crises ook vrouwelijke managers prefereren…..

Dat meldt Jobat.be.

“Bedrijven waar vrouwen en mannen samen de leiding hebben, presteren beter,” aldus Floor Rink.

Mede omdat de typisch mannelijke karaktertrekjes, zoals machtsstreven en graaigedrag, geassocieerd worden met het begin van de economische crisis.

Vrouwelijke leidinggevenden worden daarentegen geassocieerd met participatie. Zo zouden zij beter zijn in luisteren naar hun medewerkers, leiden ze zonder hun medewerkers al te geforceerd in een richting te duwen en laten ze hun werknemers actief meedenken. Een soort betrokken leiderschap dat duidelijk wordt gesmaakt.

Toch blijken vrouwenquota en andere maatregelen nog steeds noodzakelijk. “Diversiteit heeft een meerwaarde, maar zeker in het begin is het gewoon lastiger”, aldus onderzoekster Janka Stoker.

De onderzoekers van de RUG voegen daar nog aan toe dat er vaak over vrouwelijke toptalenten wordt gezegd dat ze niet ambitieus genoeg zijn. Dat is echter eerder een defensiemiddel, omdat deze vrouwen er vaak vanuit gaan dat ze daarom geen kans maken.

“Een bedrijf moet een afspiegeling zijn van de maatschappij, doch niet veel mensen weten dat diversiteit ook goed is voor de prestaties”, aldus Rink. “Er is steeds meer onderzoek dat daarop wijst: bedrijven waar vrouwen en mannen samen de leiding hebben, presteren beter.”

Lees ook:Mannen en vrouwen in gemengd team komen tot betere prestaties
Lees ook:5% meer vrouwen bij Microsoft in 1 jaar tijd
Lees ook:Bedrijven met vrouwen in raad van bestuur doen het beter op de beurs
Lees ook:‘Complimenteus’ seksisme is zeker zo fnuikend
Lees ook:Angelique Bakker: ‘communiceer als leider precies en expressief’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>