Laura Poitras van ‘Citizenfour’ klaagt Amerikaanse overheid aan

LauraPoitrasCoverIn januari 2013 ontvangt Laura Poitras een gecodeerde e-mail van een onbekende die zichzelf Citizenfour noemt.

Hij biedt haar informatie aan over illegale afluisterpraktijken van de National Security Agency en andere inlichtingendiensten.

Poitras was al een aantal jaren met onderzoek bezig naar contrôles door de Verenigde Staten na de aanslagen op 11 september 2001.

In juni 2013 reist ze samen met onderzoeksjournalist Glenn Greenwald en verslaggever Ewen MacAskill van The Guardian naar Hongkong.

Daar ontmoet ze de vreemdeling die zich identificeert als Edward Snowden. Daarna treffen ze elkaar nog meermaals.. De opnames tijdens deze bijeenkomsten vormen de basis van de documentaire ‘Citizenfour’, waarvoor zij in 2014 zelfs een Oscar in de wacht sleept.

Maar inmiddels is Laura Poitras het zat. Na jarenlange pesterijen klaagt zij de Amerikaanse overheid aan. Ze vindt de onterende wijze waarop zij behandeld is niet thuis horen in een land dat zegt een democratie te zijn.

Daarover bericht Vrij Nederland.

Voor ‘Citizenfour’ maakte Pitras ‘My Country, My Country’ over de oorlog in Irak en ‘The Oath’, over de chauffeur van Osama Bin Laden en zijn neef.

Volgens de cineaste kreeg zij, terwijl ze nooit een vlieg kwaad deed, sinds het maken van ‘My Country, My Country’ te horen dat zij bij het ministerie voor Homeland Security op de lijst stond. Dat betekent dat Poitras als bedreigend werd gezien.

Tussen 2006 en 2012 werd ze naar eigen zeggen meer dan 50 x tegengehouden door de douane als zij de VS in of uit wilde. Ze werd op intimiderende wijze verhoord en haar laptop en telefoon werden herhaaldelijk in beslag genomen. Inmiddels heeft ze daarom Berlijn als haar standplaats aangenomen.

Poitras denkt dat de VS de wet heeft omzeild en de douane heeft ingezet om haar spullen te doorzoeken. Omdat ze geen inzage krijgt in haar dossier start ze nu een procedure.

Haar advocaat David Sobel: “De goed bijgehouden moeilijkheden die mevrouw Poitras ondervond tijdens haar reizen geven aanleiding te denken dat zij op een oneigenlijke manier doelwit is geworden van federale opsporingsdiensten. Door toegang te eisen tot haar dossier hopen we aan te kunnen tonen dat ze proberen informatie achter te houden die licht kunnen werpen op tactieken die illegaal zijn.”

Lees ook:Laura Poitras maakte docu over klokkenluider Edward Snowden
Lees ook:Vrouw klaagt werkgever aan omdat hij haar ‘uitschold’ voor Susan Boyle
Lees ook:Trailer van film MAIDENTRIP over ‘zeilmeisje’ Laura Dekker
Lees ook:20-jarige Laura Maaskant over elke dag die ze nog leeft
Lees ook:Bodil Sonesson is ‘Woman of the Year’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>