Japanse vrouwen hoogst opgeleiden ter wereld, maar talent wordt verspild

RosieJapanEen Japanse fysiotherapeute kreeg haar managementfunctie in een ziekenhuis niet meer terug nadat ze haar tweede kind had gekregen.

Ze vocht haar dit aan bij de rechtbank. Vergeefs, de rechters konden zich wel vinden in de handelwijze van de werkgever.

In hoger beroep bij het hooggerechtshof kreeg ze echter wel gelijk……….

Daarover bericht De Volkskrant.

Volgens het hof is het op grond van de Japanse wet voor gelijke kansen verboden een vrouwelijke werknemer wegens haar zwangerschap te ontslaan of anderszins te straffen. Dit geldt ook als zij vraagt om ouderschapsverlof of taakverlichting.

Het is voor Japanse vrouwen moeilijk werk en gezinsleven te combineren. Ze behoren tot de hoogstopgeleide vrouwen ter wereld, maar hun talent wordt verspild.

Slechts 63% heeft een betaalde baan, minder dan in veel andere rijke landen. Vaak worden ze in secretaresse-achtige, lagere functies geparkeerd, die bovengemiddeld vaak tijdelijk of parttime zijn. Bijna driekwart van de vrouwen geeft haar baan op als ze een kind krijgen, vaak voorgoed.

Een van de problemen is de mannelijke sfeer op de werkvloer, met eindeloos overwerk en verplichte drinkgelagen van de ‘sararimen’ na werktijd, waarbij vrouwen zijn buitengesloten.

Thuis trekken vrouwen ook vaak aan het kortste eind. De zorg voor de kinderen en het huishouden komt grotendeels op hen neer. Japanse mannen doen nog veel minder in het huishouden dan westerse mannen, gemiddeld een uur per dag.

De zaak van de fysiotherapeute was voor de Japanse regering een testcase. Premier Shinzo Abe wil de rol van vrouwen versterken, zowel in de politiek als in het bedrijfsleven. Door de sterke vergrijzing van de Japanse samenleving is het noodzakelijk dat meer vrouwen toetreden tot het arbeidsproces.

Volgens een studie van zakenbank Goldman Sachs zou het Japanse bnp met 15% stijgen als vrouwen even vaak betaald werk zouden hebben als mannen.

Lees ook:Schuldgevoelens op werk en thuis: nog steeds een vrouwenkwaal
Lees ook:Vrouwen minder vaak tevreden over baan dan mannen
Lees ook:Vrouwen in topfuncties vaker depressieve klachten
Lees ook:De nieuwe man? Waar dan?
Lees ook:Eenderde hoogopgeleide vrouwen 35+ werkt onder haar niveau

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>