De nieuwe man? Waar dan?

Er werd lang verondersteld dat de ongelijke verdeling van de gezinsarbeid tussen mannen en vrouwen geleidelijk aan zou oplossen.

De laatste jaren is men hiervan afgestapt.

De verhoogde participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt heeft niet automatisch geleid tot een betere taakverdeling in het gezin……

Volgens de tijdsonderzoeksgroep TOR neemt de vrouw vandaag de dag nog steeds dubbel zoveel huishoudelijk werk en kinderzorg op zich.

Ze besteedt dan ook minder tijd aan haar baan. Als we zicht krijgen op de tijdsbesteding van een man of een vrouw, dan kunnen we met bijna 80% zekerheid het geslacht voorspellen. De tijdsbesteding in het huishouden speelt hierbij een cruciale rol.

De laatste 20 jaar is er op dit vlak weinig evolutie merkbaar en de gezinstaken zijn nog steeds sterk geslachtsspecifiek:

* Vrouwen houden zich vaker bezig met routinematige en minder aangename taken, zoals wassen en strijken.
* Mannen verrichten meer taken die enigszins als plezierig kunnen worden ervaren, zoals koken voor vrienden of tuinieren.

Tijdsbeheer kan beslist ook in het huishouden soelaas bieden. We kunnen ons bijvoorbeeld afvragen welke taken we eventueel kunnen uitbesteden.

Is het nodig om zelf te strijken? Is het nodig ons huis zelf te poetsen? Hoewel dit de maatschappij veel geld kost, maakt het systeem van de dienstencheques het uitbesteden van zulke karweien financieel haalbaar.

(tc) – Bron: Time Management Company – Meer info: timemanagementcompany.com

Lees ook:TIME magazine: het woord ‘feminist’ kan geschrapt worden
Lees ook:Kun je je als man een feminist noemen?
Lees ook:Naast glazen plafonds zijn het kleverige werkvloeren die vrouwen belemmeren
Lees ook:Partner-advies voor powervrouwen
Lees ook:Iran zet stop op vrouwen voor studie geneeskunde

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>