Schuldgevoelens op werk en thuis: nog steeds een vrouwenkwaal

RosieStyleHuisvaderVeel werkende vrouwen kampen met een slecht gevoel omdat ze denken dat ze tekort schieten naar hun kinderen aan de ene kant en vrezen dat ze slechte werknemers zijn aan de andere kant.

Beide ouders denken overdag aan hun gezin, maar vooral bij moeders staat dit in verband met een hoger stressniveau en negatieve gevoelens……..

Zo blijkt uit onderzoek van sociologe Shira Offer van de universteit Bar-Ilan in Israël onder 402 werkende Amerikaanse moeders en 291 vaders.

Werkende moeders verrichten ongeveer een kwart van de tijd dat ze wakker zij aan mentale arbeid. Bij werkende vaders is dat ongeveer eenvijfde. Ongeveer 30% van deze tijd spenderen zowel vaders als moeders aan het denken aan gezinszaken.

De verschillen tussen mannen en vrouwen qua mentale arbeid zijn meer een kwestie van kwaliteit dan van kwantiteit, aldus onderzoekster Offer.

“Moeders die verantwoordelijk zijn voor de verzorging van kinderen en het gezinsleven, denken vaak aan de minder leuke aspecten en zijn vaker bezorgd. We weten dat vrouwen degenen zijn die hun werkschema aan het gezinsleven aanpassen. Vaak blijven zij thuis voor een ziek kind. Dit kan ervoor zorgen dat ze vinden dat ze niet genoeg tijd aan hun baan spenderen en dat ze na de kantooruren tijd moeten inhalen. Het resultaat is dat ze buiten werktijd dan juist weer over hun werk piekeren.”

De ploetermoeder. Werkende die het gevoel hebben een dubbele last te dragen van de perfecte moder en de perfecte arbeidskracht te zijn. Juist omdat ze daar zoveel over nadenken gaat veel tijd en energie verloren.

“Mannen kunnen hun werkstress beter op kantoor achterlaten, ze zijn beter in het stellen van grenzen tussen hun werk en hun gezin. Dit is waarschijnlijk mogelijk doordat de vrouw de grootste verantwoordelijkheid voor het huishouden en de opvoeding van de kinderen draagt” meldt de onderzoekster dan ook. “Het klopt dat moderne vaders tegenwoordig meer helpen in het huishouders dan hun voorvaderen. Maar vrouwen dragen nog steeds de grootste verantwoordelijkheid en dat moet veranderen.”

Lees ook:Deeltijdwerkende moeder vaker manager dan deeltijdvrouw zonder kinderen
Lees ook:Werkende moeders ‘kweken’ hoogopgeleide dochters en zorgende zonen
Lees ook:Hoe werkende moeders een nieuwe samenleving creëren
Lees ook:Thuisblijven voor ziek kind: 9 van de 10x doet de moeder dit
Lees ook:Kosten van de kinderen zijn barrière voor vrouwelijke carrière

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>