Nederlands Wikipedia weer een stukje verder verwijfd

Wikipedia is dit weekende voor Internationale Vrouwendag weer wat meer ‘verwijfd’.

Dat wil zeggen dat het aantal lemma’s over ‘vrouwen en vrouw-gerelateerde onderwerpen’ in de Nederlandstalige editie van de online encyclopedie is gestegen……

Daarover bericht vandaag De Volkskrant.

Zo heeft Mien van Bree (1915-1983), ‘pioneer van het vrouwenwielrennen in Nederland’ sinds zaterdag een eigen pagina, helaas nog zonder afbeelding. De pagina van Club, ‘een maandblad voor meisjes van 14 tot 17 jaar, dat tussen 1976 en 1988 is verschenen’, is eveneens nieuw.

Ook is er nu uitgebreide Nederlandstalige informatie aanwezig over Clémentine Delait (1865-1939), ‘een Franse caféhoudster met een baard’, die in 1904 van het Franse parlement speciale toestemming kreeg ‘om bij haar baard passende, mannelijke kleding te dragen’.

Volgens Denise Jansen, medewerker van Wikimedia Nederland, was de actie een succes, want er kwamen dit weekend 80 nieuwe ‘vrouwelijke’ artikelen bij.

En dat was nodig ook. Wikipedia is namelijk vooral een encyclopedische speeltuin voor mannen. Vorig jaar bleek uit een onderzoek van Motivaction dat nog geen 11% van de bewerkers van het vrouwelijke geslacht is.

 

Lees ook:Wikipedia bevat teveel piemels: dat kan anders!
Lees ook:Ten aanval: vrouwen gaan Wikipedia bestormen
Lees ook:Help Wikipedia verwijven!
Lees ook:Wikipedia is jarig en wil graag verwijven
Lees ook:Eindelijk hebben Parisiënnes de broek aan!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>