Eindelijk hebben Parisiënnes de broek aan!

Tot vorige week aan toe gold in de Franse hoofdstad officieel een decreet uit 1799, waarin vrouwen werden verplicht het stadsbestuur om toestemming te vragen wanneer ze een lange broek wilden dragen.

Het stadsbestuur heeft pas nu dit voorschrift ingetrokken……

Zo meldt de nieuwszender France 24.

De regel onstond in de periode dat de lange broek van arbeiders werd gezien als symbool van hun revolutionaire gezindheid. Aristocraten hulden zich in een culotte, bij ons ook wel ‘drollenvanger’ genoemd.

Door het broekverbod probeerde men de vrouwen te weren uit de revolutionaire gelederen.

Het decreet werd een eeuw later wat aangepast. Vrouwen te fiets of te paard mochten zich vanaf toen wel in een broek op straat vertonen.

De Franse groene partij kwam in 2010 in actie om deze achterhaalde regel ook officieel te schrappen. Zij kregen daarvoor echter ‘niet thuis’ bij het stadsbestuur van Parijs. Dat vond het een verspilling van tijd om ‘een stuk juridische archeologie’ te schrappen.

Vorig jaar kreeg een parlementslid van de partij UMP van ex-president Nicolas Sarkozy meer bijval van de autoriteiten in de hoofdstad. Nu pas kunnen Parissiënnes zonder toestemming ook op straat de broek aan hebben!

Lees ook:Vrouwen hebben nu een eeuw de broek aan
Lees ook:Feministes vieren terugtreden van paus met topless feestje
Lees ook:Parijs demonstreert tegen abortus
Lees ook:Er moeten meer vrouwen in de grafkelders van het Panthéon worden bijgezet. Maar wie?
Lees ook:Franse stewardessen en pilotes moeten op vlucht naar Iran gesluierd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>