Anky van Grunsven is heraute voor Willem Alexander

PWAKroonprins Willem-Alexander heeft 5 ‘bijzondere’ Nederlanders gevraagd om bij zijn kroning op te treden als heraut van wapenen of als koning van wapenen.

Het gaat om mensen die excelleren in hun vakgebied en die dat door hun manier van werken ook toegankelijk hebben gemaakt voor een groot publiek, aldus de toelichting op de keuze.

De 3 herauten zijn amazone Anky van Grunsven en Renée Jones-Bos (secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken) en Robbert Dijkgraaf, oud-president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen………

Nieuw is dat in het cortege dit keer ook het Statuut voor het Koninkrijk wordt meegedragen, naast de Nederlandse Grondwet.

De herauten kondigen na afloop van de plechtigheid in de Nieuwe Kerk buiten op de Dam aan dat de koning is ingehuldigd.

De keuze is een hele andere dan de keuze die koningin Juliana (1948) en koningin Beatrix (1980) maakten. Toen waren het vooral vertegenwoordigers van het voormalig verzet en oorlogshelden die werden gevraagd om in de stoet van Paleis naar Nieuwe Kerk mee te lopen.

Koning der wapenen zijn generaal b.d. Peter van Uhm, tot voor kort commandant der strijdkrachten, en André Kuipers. Het Statuut wordt meegevoerd door Jaime Saleh (minister van Staat en oud-gouverneur van de Nederlandse Antillen) en de Grondwet wordt gedragen door Herman Tjeenk Willink, tot vorig jaar vicepresident van de Raad van State.

Lees ook:Anky van Grunsven als heraute: stilstaan i.p.v. knallen met Bonfire
Lees ook:De abdicatie van Beatrix van Oranje Amsberg
Lees ook:Tunesië is eerste Arabisch land dat vrouwen in grondwet opneemt
Lees ook:Beatrix is de koning en Maxima wordt geen koningin
Lees ook:Maagd uit Swaziland op de vlucht voor de koning

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>