Beatrix is de koning en Maxima wordt geen koningin

Vlak nadat H.M. de Koningin haar abdicatie had aangekondigd, schreef de Duitse pers: ‘Beatrix treedt af, Máxima koningin’.

Een ding is zeker: dat klopt niet. Willem-Alexander wordt koning en prinses Máxima wordt in elk geval géén koningin. Ze krijgt deze titel niet.

Daarover schrijft vandaag ook Piet van Asseldonk op zijn NOS-blog.

We moeten/mogen haar van het kabinet wél koningin gaan nóémen. Meer niet. Sterker nog: Beatrix is, in grondwettelijke termen gesproken, niet eens koningin. Die is koning. Koningin was de aanspreektitel voor de (vrouwelijke) partner van de koning.

Zo ging het met de voorgaande koningen Willem I, II en III. Hun vrouwen mochten koninginnen heten, maar waren het niet.

In NRC-Handelsblad wezen enkele rechtsgeleerden op de Wet lidmaatschap koninklijk huis, waarin staat dat de echtgenote van de koning de titel Prinses der Nederlanden krijgt.

Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans zegt daarover: “Een beslissing over de aanspreektitel van Máxima kan pas genomen worden na rijp beraad in het parlement.”

Staatsrechtdeskundige Twan Tak noemt het onbegrijpelijk dat het kabinet en Kamer relevante wetgeving niet serieus nemen. Hij is ook bang dat de koninginnetitel van Máxima verwarring zal zaaien in het buitenland.

De RVD deelt die vrees niet. De titel koningin is ook in lijn met wat internationaal gangbaar is.

Ook een meerderheid in de Kamer is niet onder de indruk van de kritiek van de rechtsgeleerden. VVD en PvdA ondersteunen de uitleg van premier Rutte dat ‘koningin’ een aanspreektitel is en geen formele titel.

Afijn, er zal nog wel even over gesoubat worden. Het wordt pas echt spannend bij de volgende generatie. Vooral als prinses Amalia trouwt met een vrouw. Maar dat zien we dan wel weer!

Lees ook:De abdicatie van Beatrix van Oranje Amsberg
Lees ook:Koningin Maxima verwijderd uit Haagse Paleis van Justitie
Lees ook:Amalia vanaf morgen jongste kroonprinses ter wereld
Lees ook:Maxima wordt eventueel regentes voor haar dochter Amalia
Lees ook:Maxima: ‘van party-girl tot koningin-gemalin’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>