IJzeren Erna & Noorse Thatcher smeden rechtse coalitie

Links: Siv Jensen  Rechts: Erna Solberg

Maandag waren er verkiezingen in Noorwegen en en de regering zal een flinke zwaai naar rechts maken.

Het was de eerste keer na de verschrikkelijke aanslagen van Anders Breivik dat de Noren, die zeer aangeslagen zijn door deze moordpartij, hun politieke stem uitbrachten.

De centrumrechtse partijen behaalden een meerderheid, met Erna Solberg (rechts) en Siv Jensen (links) als hun leiders, die allebei wel vergeleken worden met Margaret Thatcher…..

Zoals het er nu uitziet wordt Solberg de tweede vrouwelijke premier van het land.

Sinds 1979 is zij actief binnen de Conservatieve Partij. Van 1994-1998 leidde ze de landelijke afdeling van de Conservatieve vrouwenvereniging.

Haar reactie na de verkiezingswinst: “De kiezers hebben voor een historische overwinning gezorgd. Wij zullen dit land een nieuwe overheid geven.”

Siv Jensen werd al op haar 28e gekozen als volksvertegenwoordiger van de Vooruitgangspartij, die een strenge immigratiepolitiek voorstaat. In 2006, volgt ze oprichter en partijleider Carl Hagen op.

Anders Breivik was tot 2006 lid van deze Vooruitgangspartij. Na de aanslag op Utoya in 2011 nam Siv Jensen direct afstand van ‘die gek en gebruikt ze mildere taal. Ze heeft het nu over nadelen van immigranten in plaats van over islamisering.

Bij de vorige parlementsverkiezingen in 2009 haalde de partij onder haar leiding het beste resultaat ooit. Maar omdat de sociaaldemocraat en huidig premier Stoltenberg de verkiezingen won, was van regeringsdeelname geen sprake.

Hoewel haar partij dit jaar 6,7% minder stemmen kreeg, is de kans groot dat ze door de samenwerking met andere rechtse partijen in de regering komt.

Frappant is dat de beide vrouwelijke partijleiders vergeleken worden met Margaret Thatcher. Solberg wordt ‘Iron Erna’ is en Jensen de ‘Noorse Margaret Tatcher’ genoemd.

Die laatste vergelijkt zich ook graag met de Britse Conservatives.
Solberg heeft al gezegd dat ze bereid is om een coalitie te vormen met de haar Vooruitgangspartij. Waarschijnlijk staat Noorwegen dan ook de komende termijn onder leiding van deze 2 vrouwen.

Lees ook:Londen opent nog dit jaar het Margaret Thatcher-museum
Lees ook:Wow what a woman: Margaret Thatcher is niet meer (+updates)
Lees ook:Net zoveel mensen juichen om Thatchers dood als dat er rouwen
Lees ook:‘De moord op Margaret Thatcher’ nu in het Nederlands
Lees ook:Nieuw Italiaans kabinet bestaat voor helft uit vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>