Noorwegen dankt zijn stabiele welvaart aan vrouwen-emancipatie

NoorwegenStemrechtNoorwegen voerde in 1913 het stemrecht voor vrouwen in. Daarmee was Noorwegen een van de eerste landen ter wereld. Nederlandse vrouwen moesten toen nog 8 jaar wachten.

Het Scandinavisch land beroept zich op zijn vrouwvriendelijk en progressief beleid en legt een direct verband met de welvaart…………

Al in 1905 waren de Noorse suffragettes erin geslaagd ruim 200.000 handtekeningen te verzamelen en hielpen daarmee de ontbinding van de unie met Zweden af te dwingen. Vanaf 1907 mochten ze zich verkiesbaar stellen en in 1913 verkregen de Noorse vrouwen het algemeen stemrecht.

Op de Internationale Vrouwendag op 8 maart opent een tentoonstelling rond het Stemrechtjubileum in het fenomenale Kilden-concertgebouw te Kristiansand.

Al na 1920 werden alle functies bij de Noorse overheid toegankelijk voor vrouwen verklaard en werd het idee van gelijk loon voor gelijk werk geopperd.

In de evolutie naar gelijkberechtiging speelde de organisatie ‘Myke Menn’ een belangrijke rol. Letterlijk betekent het ‘zachte mannen’. De Myke Menn zetten zich af tegen de stoere Viking als het icoon van de Noorse man.

Terwijl de vrouwen gelijk werk en gelijk loon vroegen, keken zij ernaar uit om mee de kinderen op te voeden. De groepering Myke Menn vond in geen enkel ander land haar gelijke.

Lees ook:Noorse vrouwen krijgen militaire dienstplicht vanaf 2015
Lees ook:Sherida Spitse: eerste betaalde transfer-voetbalster
Lees ook:Åsne Seierstad, biografe van de beul van Utøya
Lees ook:Help de eerste Noorse vrouw de ruimte in!
Lees ook:Noorse vrouw die in Dubai verkracht werd, moet daar nu zelf de bak in

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>