Nicky Westerhof was 22 toen ze haar borsten uit voorzorg liet weghalen

NickyWesterhofVandaag was het echt ver de hele wereld nieuws: superster Angelina Jolie maakte zelf bekend dat ze dit jaar haar borsten preventief heeft laten verwijderen.

Haar eigen moeder overleed op 56-jarige leeftijd aan borstkanker en Angeina is net als zij behept met het gen dat borst- en eierstokkanker in de hand werkt.

Natuurlijk is zij als boegbeeld c.q. rolemodel enorm belangrijk voor alle vrouwen met het beruchte BRCA1.

De Nederlandse Nicky Westerhof deed hetzelfde toen ze nog maar 22 jaar was en schreef er een boek over……..

Van haar verscheen dit jaar ‘Dansen op een zijden draad’. Hierin schrijft ze over haar preventieve borstamputatie nadat duidelijk was geworden dat ze drager was van BRCA1. Omdat ze nog zo jong was wilden veel artsen er niet aan.

Daarover vertelde ze een paar maanden geleden in een interview aan NRC

“Na het overlijden van mijn moeder heb ik nooit getwijfeld. Mijn vader en zusjes vonden het moeilijk dat ik snel het onderzoek inging, ze wilden meer tijd om te rouwen. Maar voor mij was dit onderdeel van mijn rouwproces. Het overlijden van mijn moeder en het laten verwijderen van mijn borsten lagen voor mij in elkaars verlengde. Ik weet zeker dat als mijn moeder de mogelijkheid had gehad, als de kennis van het gen toen al aanwezig was geweest, dat ze ook voor preventieve borstamputatie had gekozen. Toen ik zag hoe de wereld van mijn moeder steeds kleiner werd, deed me dat heel veel. Ik wist één ding zeker: dit wil ik niet meemaken. Eigenlijk had ik altijd al het gevoel dat ik het gen had en door het te laten onderzoeken, ondanks de aarzelingen van mijn familie, heb ik mijn intuïtie gevolgd. Daar heb ik goed aan gedaan.”

Lees ook:Steeds meer vrouwen laten preventief ~à la Angelina Jolie~ hun borsten amputeren
Lees ook:‘Het Angelina Jolie Effect’: vrouwen laten zich massaal checken op borstkankergen
Lees ook:De borsten van Sanne Brouwer zijn tijdbommen
Lees ook:Sacha Polak maakt ‘Nieuwe Tieten’
Lees ook:Angelina Jolie laat ook haar eierstokken preventief verwijderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>