Danièle Nouy wordt hoofd toezicht op Europese banken

ACP Press Conference in ParisDe raad van bestuur van de Europese Centrale Bank heeft de Française Danièle Nouy voorgedragen als voorzitster van het nieuwe ‘Single Supervisory Mechanism’, het bankentoezicht dat vanaf november 2014 ongeveer 130 banken in de eurozone moet controleren.

Op 27 november verschijnt Nouy voor de commissie Economie en Financiën van het Europees Parlement voor een hoorzitting.

Als Nouy wordt bekrachtigd, doorbreekt ze de mannelijke hegemonie bij de ECB.

Met haar benoeming reageert de ECB op kritiek van Sharon Bowles, de voorzitster van de commissie Economie van het Europees Parlement, dat de ECB te weinig vrouwen heeft in haar bestuursorganen.

Nu zijn de 23 leden, van wie 6 leden van het dagelijks bestuur en 17 gouverneurs van de nationale banken, allemaal mannen.

Nouy kreeg de voorkeur op de Nederlander Jan Sijbrand, die volgens de Duitse krant Süddeutsche Zeitung ook in de running was. Nederland levert met Jeroen Dijsselbloem echter ook al de voorzitter van de Eurogroep, wat behalve het genderaspect ook een rol gespeeld kan hebben.

Danièle Nouy (63) ging al op 24-jarige leeftijd aan de slag bij de Franse centrale bank, waar ze al vroeg de controletaken waarnam. In 1996 maakte ze de overstap naar het Basel Comité voor het Bankentoezicht, een internationaal forum voor de verbetering van het bankentoezicht. In 2003 keerde ze terug naar het Franse bankentoezicht.

Lees ook:Europese Centrale Bank zoekt topvrouwen
Lees ook:2014: vrouwen dringen door in de mannen-bastions
Lees ook:Janet Yellen wordt financieel machtigste vrouw op aarde
Lees ook:‘Minimaal 10 vrouwen voor Europese commissarissen’
Lees ook:India opent vandaag bank voor en door vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>