Kunstenares / illustratrice Jenny Dalenoord op 95-jarige leeftijd overleden

JennyDalenoordKunstenares en ilustratrice van kinderboeken Jenny Dalenoord is vandaag op 95-jarige leeftijd in Soest overleden.

Dat heeft haar familie laten weten.

Dalenoord illustreerde 180 kinderboeken, o.a. voor beroemde titels als ‘Wiplala’ (1957) van Annie M.G. Schmidt, ‘Gideons reizen’ (1960) van An Rutgers van der Loeff-Basenau en ‘Padu is gek’ (1957) van Miep Diekmann, met wie zij veel heeft samengewerkt en gereisd.

Ook maakte ze de nodige omslagen voor boeken, cartoons, een serie kinderpostzegels (1952), schoolplaten en illustraties van kinderbladen, zoals Kris Kras, Jippo en Okki. Verder illustreerde ze kinderbijbels en bijbelse kalenders, waarvan sommige in het Duits verschenen.

In 1957 won zij samen met Annie M.G. Schmidt de prijs voor Het Beste Kinderboek met Wiplala.

De langdurige samenwerking met Jetty Krever leverde vele illustraties op in de serie ‘Muis, Mol en Rat’, waarvoor zij in 1982 een Zilveren Penseel ontving.
Exposities

Jenny Dalenoord wisselde haar illustraties af met vrij werk, dat op vele exposities te zien was. De natuur was haar grootste inspiratiebron.

Sinds 1956 was ze lid van het schilderkundig genootschap Pulchri Studio in Den Haag, waar ze haar schilderijen regelmatig tentoonstelde. In 2005 heeft ze haar literaire archief geschonken aan het Letterkundig Museum in Den Haag.
j_dalenoord_posthoorn

Lees ook:Illustratrice Mance Post, van o.a. MADELIEF-serie, overleden
Lees ook:Angela Groothuizen wint met ‘Vinkeveen’ de Annie M.G. Schmidt Prijs
Lees ook:Mariska van Kolck kruipt in de huid van Conny Stuart
Lees ook:Floor Rieder heeft het Gouden Penseel
Lees ook:Liz Snoijink vervangt Jenny Arean in ‘On Golden Pond’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>