Jan Kuehnemund (51), oprichtster vrouwenband VIXEN, overleden

JanKuehnemundDe gitariste van de vrouwen metalband VIXEN, Jan Kuehnemund, is overleden.

Ze had al jaren kanker en bezweek afgelopen donderdag op 51-jarige leeftijd aan de zieke……..

Dit meldt de website van de groep, die overigens al een tijdlang niet meer in de originele samenstelling optrad.

Samen met zangeres Janet Gardner stampte Jan Kuehnemund in de vroege jaren ’80 VIXEN uit de grond vanuit hun beider woonplaats St Paul, Minnesota.

De doorbraak kwam toen ze naar Los Angeles verhuisdne. Het was de tijd van de zogenaamde ‘glam-metal’ of ‘hair metal’ bands, waarvan Guns N’Roses en Mötley Crüe de bekendste waren. De tijd van veel ‘big’ haar en headbangen maar.

VIXEN, genoemd naar een softpornofilm van Russ Meyer, was de enige geheel uit vrouwen bestaande band in het genre en trok daardoor veel aandacht. ‘The queens of metal’ of ‘The female Bon Jovi’ werden ze ook wel genoemd.

Het titelloze debuutalbum van de groep verscheen in 1988 en werd een kraker. Niet omdat er zulke grote hits op stonden, maar omdat de clips van erg veel op MTV te zien waren. Het waren de hoogtijjaren van de muziekzender.

Na het tweede album ‘Rev it Up’ uit 1990 viel VIXEN uiteen. Er volgden nog enkele minder succesvolle reünies en na 2000 trad de gitariste in diverse samenstellingen op.

Op de website schrijven haar voormalige bandgenotes: ‘Hoewel vooral bekend om haar talentvolle gitaarspel en andere muzikale vaardigheden, was Jan een bijzondere vriendin en mooi in elke betekenis van dat woord. Bescheiden, doordacht, loyaal en vriendelijk. Een gracieuze vrouw die de kalme kracht van de ware krijger uitstraalde.’

Lees ook:Broodje knagen vanachter je bureau: OK of nee?
Lees ook:Website SASSY voor academisch alledaags seksisme
Lees ook:Vrouwelijke studenten stoppen nog meer tijd in hun studie
Lees ook:Participatie vrouwen op arbeidsmarkt stabiliseert, meer onderneemsters
Lees ook:Vrouwen zijn de betere auteurs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>