Website SASSY voor academisch alledaags seksisme

Met een online platform willen academici het seksisme in universiteiten en hogescholen blootleggen.

Alle vrouwen kunnen daar, desgewenst anoniem , hun verhaal doen, hoe klein of groot ook.

De website SASSY  (Sharing Academic Sexism Stories with You) werd gelanceerd op afgelopen vrouwendag door een groep van academici van verschillende universiteiten om verhalen te verzamelen van alledaags seksisme in de academische wereld.

“We hoorden zoveel in de wandelgangen dat we niet anders konden dan onder ogen zien dat het wel degelijk een probleem is. Maar om er iets aan te kunnen doen, moeten we het zichtbaar kunnen maken’, aldus Anya Topolski, coördinator van Sassy en werkzaam aan de KU Leuven, vandaag in De Standaard.

De verhalen op de website lopen uiteen van misplaatste moppen tot het niet willen afwassen na een vergadering, maar ook schrijnender, zoals het verhaal van een rechtenstudente wier professor meent dat studentes alleen hoog scoren omdat ze zorgvuldig notities maken.

Andere vrouwen schrijven op de website hoe ze een promotie of andere mogelijkheid aan hun neus voorbij zagen gaan ten faveure van een mannelijke collega die vaak jonger of minder gekwalificeerd was dan zijzelf.

Ook zijn er klachten van vrouwen dat ze vaker naar het welzijn van hun kinderen wordt gevraagd dan naar hun professionele vooruitgang of dat er zo weinig vrouwelijke professoren zijn ‘omdat jullie altijd zwanger worden’.

Lees ook:Website verzamelt verhalen over seksisme in universiteitskringen
Lees ook:Seksisme in de Nederlandse wetenschap
Lees ook:Slutshaming is de vrouwelijke versie van seksisme
Lees ook:Anke Laterveer lanceert #zeghet: open over aanrandingen
Lees ook:De Hijabi Monologen zijn in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>