Friese Afrah Abdullah vecht tegen meisjes-besnijdenissen in Somalië

afrahAfrah Abdullah (40) uit Leeuwarden vecht tegen meisjesbesnijdenis.

Op haar 14e werd ze door haar vader op het vliegtuig gezet. Nu werkt ze als ambassadeur voor Sense Noord.

Afrah Abdullah geeft samen met 24 allochtone collega’s in eigen kring voorlichting over genitale verminking, oftewel FGM.

Ze vertelt bijvoorbeeld dat meisjesbesnijdenis voor de Nederlandse wet strafbaar is en dat je celstraf krijgt als je je dochter in het thuisland toch laat besnijden.

90% van de huwelijken binnen de Somalische gemeenschap eindigt in een scheiding. “Besnijdenis maakt niet alleen vrouwen stuk, het vernielt ook onze samenleving”, aldus Afrah Abdullah in het blad van CMO Groningen.

Ze werd geboren in Mogadishu, groeide op in Koeweit en kwam op haar 14e naar Nederland. Volgend jaar hoopt ze naar haar geboorteland Somalië te gaan.

Allereerst om kennis te maken”, zegt ze. “Ik ken het land niet. Ik wil me oriënteren en kijken of ik iets kan betekenen voor de vrouwen daar.”

Haar bovenbuurvrouw vroeg haar om ambassadeur te worden. Eerst was ze wat huiverig in verband met alle vooroordelen van landgenoten. Het is namelijk nog steeds een taboe om te spreken over meisjesbesnijdenis.

“Sommige vrouwen zeggen dat de lichtste vorm wel goed is. Dat het ook hygiënisch is voor meisjes en dat het volgens de Koran mag, maar dat is onzin. Ik wil de ogen van de vrouwen openen. Ik praat er in de privésfeer eveneens over met landgenoten. Ook via internet. Dan luister ik eerst goed om er achter te komen welke persoon ik voor me heb. Langzaam begin je dan het gesprek over dit thema.”

Afrah merkt dat als ze persoonlijke ervaringen vertelt, de vrouwen zich opener opstellen.

“Om de voorlichting hier in het wijkcentrum te kunnen geven, moest ik eerst de aandacht van de doelgroep zien te trekken. Dus een hapje, drankje en een dansje. Het was een groot feest en tijdens het gesprek kwamen de vrouwen langzaam los. Ik wil met de voorlichting Friesland in, langs de AZC’s. Ik ben nog lang niet klaar. Sterker nog: ik ben net begonnen.”

Lees ook:Nieuwegein in actie tegen vaginale verminkingen
Lees ook:Zero Tolerance Day tegen vrouwenbesnijdenissen
Lees ook:Vandaag is de dag van Zero Tolerance t.o.v. vrouwenbesnijdenissen!
Lees ook:Een gezond alternatief voor meisjes-besnijdenissen
Lees ook:Kist van door menigte vermoorde Afghaanse gedragen door vrouwenactivisten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>