Kist van door menigte vermoorde Afghaanse gedragen door vrouwenactivisten

Honderden mensen waren vanochtend in Kaboel aanwezig op de begrafenis van een 27-jarige Afghaanse vrouw die donderdag door een menigte werd doodgeslagen.

Haar kist werd gedragen door vrouwenrechtenactivisten.

Zo meldt NOVUM.

Volgens politierapporten werd de vrouw door de menigte, die vooral uit mannen bestond, geslagen. Vervolgens werd haar lichaam in brand gestoken en in een rivier gegooid.

Waarom ze werd aangevallen, blijft vooralsnog vaag, maar sommigen beweren dat ze een koran in de brand had gestoken.

De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft de moord veroordeeld. Ghani, die een onderzoek naar het voorval heeft gelast, sprak van een ‘gruwelijke aanval’. Over beschuldigingen dat de politie aanwezig was toen de aanval plaatsvond maar niet ingreep, zei Ghani dat hiermee een ‘fundamentele kwestie’ is blootgelegd.

De opmerkingen van Ghani volgen op wijdverbreide veroordelingen van de moord. In Afghanistan worden vrouwen doorgaans behandeld als minderwaardig, ondanks dat in de grondwet staat dat ze gelijkwaardig zijn aan mannen. Geweld tegen vrouwen blijft vaak onbestraft.

“Ik hebben alle papieren en bewijslast tegen haar doorgenomen, maar ik vond geen bewijs dat Farkhunda de heilige Koran heeft verbrand”, zei generaal Mohammad Zahir echter bij haar teraardebestelling. “Farkhunda was volledig onschuldig.”

13 mensen, onder wie 8 agenten, zijn aangehouden voor de moord op de vrouw.

Fargondha heette ze. Ze was begin 30 en juf op een school. Dat vertelt haar in Nederland wonende oom Saleh Rozbeh, vandaag in BN De Stem.

“Moslimextremisten in Kabul proberen vrouwen en meisjes onder druk te zetten en ze bang te maken door geweld tegen ze te gebruiken. Ze was een willekeurig slachtoffer.”

In buurland Pakistan worden vaker vrouwen en meisjes op dergelijke wijze vermoord, vertelt Saleh. “Maar het is voor het eerst dat dit in Afghanistan is gebeurd. De stem van de vrouwen en meisjes in Afghanistan moet gehoord worden.”

Hij roept de Nederlandse overheid op. “Zet de deuren van jullie ambassade open, zodat mijn familie kan vluchten. Ik wil ook een beroep doen op de Duitse overheid: haar vader is tolk geweest voor Duitse militairen in Kabul.”

Waarschuwing: de volgende beelden zijn schokkend.

Lees ook:Eerste vrouw voor Afghaans hooggerechtshof niet toegelaten
Lees ook:Afghanistan komt afspraken rond vrouwenrechten niet na
Lees ook:Verkracht Indiaas tienermeisje in de fik gestoken
Lees ook:Een epidemie van seksueel geweld bedreigt de wereld
Lees ook:Doe vanmiddag mee aan de Twitter-explosie voor Vogelvrije Vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>