Aantal vaginaal verminkte vrouwen verdubbeld in België

PosterPliceFGMBij onze zuiderburen wonen ruim 13.000 besneden vrouwen, dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met 2008.

Meer dan 4000 jonge meisje lopen het risico besneden te worden, dit waren er minder dan 2000 in 2008.

Zo blijkt uit een studie van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, meldt gezondheid.be.

Die stijging is voornamelijk te wijten aan de toestroom van migranten uit landen waar vrouwelijke genitale verminking veel voorkomt, zoals Guinee, Somalië en Egypte.

Naar aanleiding van deze studie heeft Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx beslist om een overeenkomst te sluiten met twee referentiecentra, dat van het UZ Gent en dat van het UCM Sint-Pieter, om de zorg voor deze vrouwen te bekostigen.

Er wordt voor de twee centra een jaarlijks budget van €500.000,- uitgetrokken. Daardoor zal elk centrum vanaf 1 maart 2014 ongeveer 200 vrouwen een multidisciplinaire zorg kunnen bieden.

De onderzoekers weten uit contact met medisch personeel dat zij geconfronteerd worden met vragen over het besnijden van jonge meisjes.

In België is FGM (vrouwelijke genitale verminking) sinds 2001 expliciet bij wet verboden, waardoor ouders uitwijken naar omringende landen of het land van herkomst voor dit gruwelijke vagina-onrecht.
fgm-infographic-1

Lees ook:Vandaag is de dag van Zero Tolerance t.o.v. vrouwenbesnijdenissen!
Lees ook:125 miljoen vrouwen geraakt in hun vrouwelijkheid
Lees ook:Vandaag: Zero Tolerance voor wijdverbreide vrouwen-besnijdenissen
Lees ook:Voor het eerst gevangenisstraffen voor uitvoeren FGM
Lees ook:Besneden vrouwen komen er hier pas achter dat FGM de crux is van hun klachten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>