Voor het eerst gevangenisstraffen voor uitvoeren FGM

Religion In The NewsEen rechtbank in Oeganda heeft 4 vrouwen en 2 van hun echtgenoten wegens genitale verminking (FGM) van jonge meisjes tot 4 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De in Afrika nog wijdverbreide praktijken van ‘vrouwenbesnijdenissen’ zijn vanaf 2010 in het Oost-Afrikaanse land verboden.

Het is de eerste keer dat in Oeganda gevangenisstraffen worden gevonnist in dit soort misdrijven.

De politie pakte vorige week in Kapchorwa, 300 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Kampala, de verschillende verdachten op, die al snel schuldig verklaarden te zijn.

“Genitale verminking wordt ondanks het wettelijk verbod nog steeds heimelijk in woningen uitgevoerd”, aldus Enanga. De schuldigen moeten ter verantwoording geroepen worden.

Bij de praktijk, die in Oeganda vooral bij de bevolkingsgroepen van de Sabiny en de Karamojong wordt toegepast, worden bij jonge meisjes de uitwendige genitaliën zoals de schaamlippen en clitoris weggesneden.

Kijk hieronder naar een interview met het voormalige Afrikaanse topmodel Waris Dirie, die de ellende van FGM aan den lijve ervoer en wiens leven tegenwoordig in het teken staat van de strijd tegen de verminking van vrouwen.

Lees ook:De pijnlijke waarheid over vrouwenbesnijdenis (FGM)
Lees ook:Vagina hersteloperaties na verminking moeten uit eigen zak betaald
Lees ook:Documentaire over meisjesbesnijdenissen verandert wet van Koerden
Lees ook:‘Vagina-piercing = vrouwen-besnijdenis’
Lees ook:Dichtgenaaide roos als symbool van genitale verminkingen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>