Ds Jacobine Geel: ‘Geloof in Nederland is een afsmeltende gletsjer’

JacobineGeelOndanks dat steeds minder vrouwen aangeven gelovig te zijn, is er een groeiende groep die aanhanger is van het ietsisme of zich een gnostica voelt………..

Ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum herhaalde weekblad MARGRIET hun geloofsenquête uit 1969 en 2009 onder 500 vrouwen.

In 1969 geloofde 4% niet in God en 13% twijfelde. Nu is dat respectievelijk 22% en 30%. In 1969 gaf 56% aan te geloven in ‘iets’ na de dood, nu in 2013 is dat 60%.

“Geloof in Nederland is een soort afsmeltende gletsjer. Als deze tendens doorzet houdt het geloof in traditionele zin een keer op”, aldus theologe Jacobien Geel naar aanleiding van de enquête. “Het geloof an sich blijft bestaan. Mensen willen toch zin geven aan het leven, dat is een menselijke behoefte.”

Religie wordt meer vanuit huis meegegeven dan 40 jaar geleden. Was het percentage gelovige vrouwen dat aangaf het geloof op die manier mee te krijgen in 1969 nog 33%, nu is dat 75%, maar dat heeft natuurlijk ook te maken met de veranderde samenstelling van de bevolking.

Van de gelovige vrouwen geeft 42% aan rooms-katholiek te zijn, 41% protestant en 2% islamitisch. Zo’n 13% geeft aan ‘iets anders’ te zijn.

Jacobine Geel zal gastspreekster zijn bij de uitreiking van de Compassieprijs op 5 april aanstaande. Het onderwerp van haar lezing is ‘media en compassie’. De prijs is ingesteld in 2011 en gaat elk jaar naar iemand die ‘harten heeft weten te verzachten en mensen heeft weten te verbinden’.

Lees ook:Oervrouw met ‘vrij grote tieten’ shockeert Cuijk
Lees ook:Gelovigen zijn minder intelligent dan ongelovigen
Lees ook:Israëlische filmmaakster geeft kijkje in de orthodox Joodse man-vrouw verhoudingen
Lees ook:Waarom wordt een gezellige Hollandse meid moslima?
Lees ook:Moeders niet minder gaan werken ondanks duurdere kinderopvang

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>