Israëlische filmmaakster geeft kijkje in de orthodox Joodse man-vrouw verhoudingen

Rama BurshteinWe hebben altijd nogal veel vooroordelen ten aanzien van orthodox gelovigen.

Zo denken velen dat zwaar gereformeerde vrouwen altijd zwarte kousen dragen, dat orthodoxe jodinnen in een tent slapen als ze menstrueren en dat alle moslimvrouwen besneden zijn.

De Israëlische filmmaakster Rama Burshtein scoorde met haar eerste film voor een breed publiek een festivalhit.

Met ‘Fill The Void’ geeft ze een inkijkje in de wereld van het ultraorthodoxe Jodendom.

“Geen film over religie”, zegt ze, “maar een film over liefde………”

Dat meldt De Telegraaf.

“Er zijn zoveel films over mijn geloof gemaakt door buitenstaanders en dan gaat het meestal over mensen die ermee worstelen. Ik wilde vanuit de gemeenschap laten zien hoe wij leven.”

Burshtein groeide op in een seculier gezin en koos op haar 26e voor het Jodendom. Haar man volgde haar toen hij verliefd op haar werd. Anders dan in haar film, waarin de 18-jarige Shira moet trouwen met haar zwager nadat haar oudere zus in het kraambed is gestorven.

“Het is een misvatting dat het gaat om een gedwongen huwelijk. Natuurlijk, iedereen mag zelf interpreteren, maar ik weet dat ze uiteindelijk toch voor hem kiest omdat ze verliefd op hem is.”

Haar geloofsgemeenschap heeft positief gereageerd op de film. “Ze zijn blij dat er eindelijk een film is over het ultraorthodoxe Jodendom die een realistisch beeld geeft, omdat ík hem heb gemaakt. Maar voor mij is het een film over liefde. Natuurlijk gaat het over onze rituelen, maar het woord ’geloof’ valt niet één keer.”

Alleen de vrouwen hebben hem gezien, want mannen doen in haar wereld niet aan film. “De kunsten zijn voorbehouden aan de vrouwen. Vrouwen waren tot nu toe dan ook mijn enige publiek en in mijn films speelden ook alleen maar vrouwen. Het zijn cinematografisch simpele films, want ze zijn niet zoveel gewend.”

In Burshteins geloof doen vrouwen en mannen alles gescheiden, tot ze getrouwd zijn. Ze kunnen dus niet ’spontaan’ een huwelijkskandidaat vinden. De ouders doen dat (de beroemde ‘Jiddische mama’), maar de kinderen beslissen zelf of ze met die keuze akkoord gaan.

Vanaf vandaag in de bioscopen:

Lees ook:Brabantse blinde beauties doen het goed in de VS
Lees ook:Susan Smit over de liefde
Lees ook:F-ratings voor feministische en vrouwen-films
Lees ook:Menna Laura Meijer: ‘griezelen bij het idee dat ouderen seks hebben’
Lees ook:Complete vrouwelijke filmcrew doet mee aan ’48 Hours Project’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>