Er is in Nederland te weinig oog voor verschillen man/vrouw

M:VNederland is qua familierechten doorgeschoten in het verlangen om mannen, vrouwen en homo-paren en hetero-paren als gelijken te behandelen.

“Er lijkt een taboe te rusten op het verschil tussen situaties van hetero- en homoparen. Maar in mijn ogen is het een neutrale constatering dat het anders is. Voor deze andere groep moeten ook nieuwe mogelijkheden komen…..”

Aldus Wendy Schrama, bijzonder hoogleraar familie- en jeugdrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, vandaag in haar oratie, meldt Trouw.

Plannen van VVD, PvdA en D66 om de alimentatieplicht terug te brengen van 12 naar 5 jaar, vindt zij niet getuigen van realiteitszin. Man en vrouw zijn volgens haar niet in gelijke mate in staat hun eigen boontjes te doppen. Het familierecht gaat uit van een samenleving die veel verder is geïndividualiseerd dan in werkelijkheid.

Verder stelt ze dat in Nederland de getrouwde man gemiddeld 2,5 x zoveel inkomen heeft als de vrouw; gescheiden mannen verdienen 1,5 x zo veel als gescheiden vrouwen. Op basis van die getallen vind de hoogleraar het vreemd dat ‘maar’ 20% alimentatie krijgt.

“Je zou zeggen dat meer vrouwen dat zouden krijgen. Voor een eerlijk alimentatierecht moeten we dus veel breder onderzoek doen dan alleen juridisch.”

Schrama pleit in TROUW voor het zogenaamde ‘familierecht-to-go’. Het gaat om een ouderschapsplan waaraan iedereen rechten kan ontlenen.

 

Lees ook:Jet Bussemaker: ‘Emancipatie vergt onderhoud’
Lees ook:Seksisme Nobelprijswinnaar toont groot probleem in wetenschap aan
Lees ook:Grootste gendergelijkheid ter wereld bij ons in Nederland
Lees ook:Vrouwen zonder kinderen verdienen meer dan hun mannelijke collega’s
Lees ook:Vrouwelijk HBO-personeel verdient 11% minder dan mannelijke collegae

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>