Vrouwelijk HBO-personeel verdient 11% minder dan mannelijke collegae

Een vrouw die voor een hogeschool werkt, krijgt gemiddeld per maand minder salaris gestort dan een man.

De loonkloof bedraagt zo’n 11%.

Dat kan te maken hebben met het niveau van de functie, werkervaring en de manier waarop iemand functioneert maar een deel van het verschil is onverklaarbaar…..

Aldus het College voor de Rechten van de Mens, dat vandaag een onderzoek naar de salarisverschillen publiceert.

Het College, dat vroeger de Commissie Gelijke Behandeling heette, deed onderzoek op 6 van de 37 hogescholen in Nederland. Het rapport zegt niet welke dat zijn, alleen dat ze een goede dwarsdoorsnede vormen.

De 3218 mannen in de studie verdienden gemiddeld €4258,- per maand. De 4301 vrouwen hadden een gemiddeld maandsalaris van €3798,-

Het verschil komt voor een groot deel doordat mannen vaker een hogere functie hebben en vrouwen vaker een lagere. Maar ook bij hetzelfde werk verdient de man meestal meer dan de vrouw.

Mannelijke docenten verdienen bijvoorbeeld gemiddeld €4934,-, terwijl vrouwelijke collega’s blijven steken op gemiddeld €4683,-, een verschil van 5,1%. Mannen die op het secretariaat, de administratie of de facilitaire dienst werken, verdienen 5,6% meer dan de vrouwen met wie ze samenwerken. Dat wil echter niet automatisch zeggen dat vrouwen worden gediscrimineerd, voegt het College er aan toe.

Het verschil kan naar 2 kanten uitvallen: mensen verdienen meer dan ze eigenlijk zouden moeten krijgen, of ze ontvangen te weinig. Te veel verdienen, komt bij mannen en vrouwen even vaak voor, maar vrouwen lopen dubbel zo vaak geld mis en het bedrag dat hiermee gemoeid is ligt ook 2x zo hoog.

Hogescholen lopen een risico met de salarisverschillen, zegt het College. Als vrouwen het verschil aanvechten, kunnen 4 op de 5 weleens in het gelijk worden gesteld.

Lees ook:Waarom is de loonkloof m/v in de bankensector het grootst?
Lees ook:Vrouwelijke stagiairs krijgen minder vergoeding dan mannelijke
Lees ook:Promoveren brengt wetenschapsters geld in ‘t laatje
Lees ook:Nederlandse loonkloof m/v wordt kleiner door hoogopgeleide vrouwen
Lees ook:Vrouwen ontvangen 45% minder salaris, vooral veroorzaakt door deeltijd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>