Wow what a woman: Margaret Thatcher is niet meer (+updates)

thatcher-by-newtonDe eerste en tot op heden enige vrouwelijke premier van Engeland: Margeret Hilda Thatcher-Roberts is gestorven aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Dat is in Londen bekend gemaakt.

Ze was de eerste vrouwelijke leider van de Britse Conservatieve Partij en was premier van het Verenigd Koninkrijk van 1979 tot 1990.

Haar onverzettelijkheid en kracht gaven haar de naam ‘IJzeren Dame’ mee.

Zo werd ze in het gezelschap van mannelijke ministers weleens de ‘enige echte kerel in de regering’ genoemd. Het was dan ook in een tijd dat het woord huisvrouw nog bestond.

Voorts ontwierp ze een economische ideologie die naar haar is vernoemd, het thatcherisme.

Op 21 februari 2007 onthulde Thatcher een bronzen standbeeld van zichzelf, in het parlementsgebouw. Het staat tegenover het standbeeld van Thatchers voorbeeld en voorganger Winston Churchill.

Bij de onthulling merkte ze op dat ze liever een ijzeren standbeeld had gehad, maar brons was ook goed, want het roest niet. Ook sprak ze de hoop uit dat het hoofd erop zou blijven staan. (Een ander standbeeld van haar was al eens onthoofd.)

De vrouw die bewonderd werd door zowel haar mede- als haar tegenstrevers, ‘Maggie’ voor intimi, bereikte de leeftijd van 87 jaar. Haar echtgenoot Denis Thatcher overleed in 2003. Hun tweeling Carol & Mark is van 1953.

Op verzoek van haar kinderen krijgt Thatcher geen staatsbegrafenis maar een ceremoniële uitvaart met militaire eer. Ze krijgt daarmee dezelfde status als die prinses Diana en de koningin-moeder bij hun uitvaart kregen. Britse media melden maandag op gezag van Downing Street dat de uitvaartdienst wordt gehouden in St. Paul’s Cathedral.

‘The Iron Lady’ is ook de naam van de prachtige speelfilm die er over het spraakmakende leven is gemaakt van Margaret Thatcher, met Meryl Streep in de titelrol.

Lees ook:Bye, bye Margaret Thatcher!
Lees ook:‘The Iron Lady’ is terug; in de bioscoop dan
Lees ook:‘De moord op Margaret Thatcher’ nu in het Nederlands
Lees ook:Iron Lady wilde in de 80′er jaren porno en sextoys al verbieden
Lees ook:Londen opent nog dit jaar het Margaret Thatcher-museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>