Journaliste Ebru Umar vast op politiebureau in Turkije

Ebru Umar, die o.a. columniste is bij METRO, is tijdens haar verblijf in Turkije opgepakt. Ook haar laptop is in beslag genomen.

De Turkse Nederlandse, die in haar schrijven altijd zeer kritisch staat t.o.v. de islam en zich ook heeft uitgelaten over ‘de kwestie Erdogan’ werd uit haar huis in Kusadasi gehaald…..

In een tweet liet ze weten: ‘Oké. Politie voor de deur timeline. Geen grap.’

Aan Metro  en ThePostOnline, 2 media waarvoor Umar schrijft: ‘Ik sta nu achter een gesloten hek bij het politiebureau. Ik moest mee met de politie. In eerste instantie moest ik ook naar het ziekenhuis. Dat moet om te bewijzen dat je niet bent mishandeld. Maar kennelijk is er iets in werking getreden, want ik ben nog niet naar het ziekenhuis geweest. Ik kan op dit moment echt even niet helder nadenken.

Umar schreef afgelopen week een kritische column in Metro, over de mail die het Turkse consulaat rondstuurde, waarin Turkse Nederlanders worden opgeroepen beledigingen over president Erdogan te melden.

Rond middernacht Nederlandse tijd twitterde Umar: ‘Ik ben niet vrij. Ik moet mee naar het ziekenhuis.’ en later: Een half uur later: ‘Ik heb het niet gehoord, maar er is gefluisterd dat ik vast blijf zitten.’ Dat werd later bevestigd in een sms aan The Post Online, waarna ze haar telefoon moest inleveren.

Vanochtend vroeg meldt Umar goed behandeld te zijn aan ThePostOnline weten, en dat ze vanochtend om 10 uur waarschijnlijk al wordt voorgeleid.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de zaak op de voet. Een woordvoerster liet weten dat er ,direct na de arrestatie nauw contact is geweest met Umar’. Volgens het ministerie is de Nederlandse ambassade in Ankara van de kwestie op de hoogte.

CDA-Kamerlid Raymond Knops reageerde snel via Twitter. Hij wil opheldering van minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Ook VVD’er Han ten Broeke heeft vragen gesteld.

In september 2015 werd ook de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink door de politie in het zuidoosten van Turkije opgepakt. Zij schrijft veel over en onderhoudt goede banden met de Koerden. 3 dagen later werd ze het land uitgezet en keerde terug in Nederland.

De ontwikkelingen rond Ebru Umar zijn onder #freeebru te volgen.

Lees ook:Nederlandse journaliste Frederike Geerdink gearresteerd in Turkije
Lees ook:Ebru Umar genomineerd voor Pim Fortuyn Prijs
Lees ook:Journaliste Fréderike Geerdink wordt Turkije uitgezet
Lees ook:Journaliste Frederike Geerdink opnieuw gearresteerd
Lees ook:Turkse Merve Büyüksaraç moet wellicht 2 jaar bak in voor ‘beledigen’ Erdogan

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Journaliste Ebru Umar vast op politiebureau in Turkije

 1. Elisa

  Schandalig dat dit kan en wordt getolereerd in NL.

    /  
 2. Konrektor

  Ebru Umar, je bent geweldig. Zojuist de uitzending met Knevel en v.d. Brink (waar in nooit naar kijk) op internet bekeken. Wat een huichelaars daar aan die tafel. Ik ken Turkije door mijn werk goed en heb geconstateerd dat daar nog meer mensen als jij rondlopen, die helaas in de massa opgaan.
  Je geeft zowel de Turkse heersers een lesje als de hypocriete Nederlanders daar aan die tafel! “Goed gedaan, jochie”. Succes en maar hopen, dat je met een beetje politieke druk snel uit die Turkse cel komt!

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>