Journaliste Fréderike Geerdink wordt Turkije uitgezet

De zondag in Turkije opgepakte Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink is sinds gisteren weer op vrije voeten.

Ze wordt waarschijnlijk wel het land uitgezet, meldt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vandaag. “Dat is een slechte zaak.”

Geerdink zou volgende week in Istanbul een speech houden op een congres over persvrijheid. Ze werd echter in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt door de Turkse politie toen ze aan het werk was.

Koenders staat in contact met de Turkse autoriteiten over de zaak. Hij weet niet of Geerdink in beroep gaat tegen de uitzetting. Zij woont sinds de zomer van 2012 in Diyarbakir in het zuidoosten en schrijft veel over de Turks-Koerdische verhoudingen. Sinds eind 2006 werkt ze in Turkije.

“Met de arrestatie van Geerdink blijkt weer dat onafhankelijke journalistiek in Turkije niet meer mogelijk is”, zegt NVJ-secretaris Thomas Bruning. Hij zag de conferentie van volgende week als een uitgelezen moment om de aandacht te vragen voor de situatie van Geerdink en de persvrijheid in Turkije in het algemeen.

Ook wil de NVJ morgen naar de Turkse ambassade in Den Haag om de situatie bij de Turkse autoriteiten aan te kaarten. “Dit hoort niet te gebeuren in een land waarmee Nederland goede verhoudingen heeft.”

Illustratie: Fréderike Geerdink is sinds het bombardement van Uludere in december 2011, waarbij 34 Koerdische jongens om het leven kwamen, in het onderwerp gedoken en schreef hierover het boek ‘De jongens zijn dood’. Het staat symbool voor het grote verhaal van het moderne Turkije: de Koerdische kwestie op een paar vierkante kilometer. 

Lees ook:Turkije eist celstraf tegen journaliste Fréderike Geerdink
Lees ook:Journaliste Frederike Geerdink opnieuw gearresteerd
Lees ook:Nederlandse journaliste Frederike Geerdink gearresteerd in Turkije
Lees ook:Journaliste Fréderike Geerdink vrijgesproken in Ankara
Lees ook:Journaliste Ebru Umar vast op politiebureau in Turkije

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>