Cineaste Jasmila Žbanić maakt ‘Srebrenica’

Jasmila ŽbanićBij de naam Srebrenica krimpen veel Nederlanders, waaronder ik, nog altijd ineen. Een nare geschiedenis.

De Bosnische regisseur Jasmila Žbanić werkt aan een film over de val van de moslim-enclave, nu 20 jaar geleden…..

Dat maakte zij dit weekend bekend op het Sarajevo Film Festival, meldt filmblad SCREEN.

De rolprent, die ‘Srebrenica’ gaat heten, vertelt het waargebeurde verhaal van een VN-tolk die in de stad woonde en in handen van de Bosnische Serviërs viel. De familie van deze Hana Nuhanovic behoorde tot de slachtoffers van de massamoord die daar vervolgens plaatsvond.

Honderden Nederlandse Dutchbat-militairen die daar humanitair werk deden, moesten toezien hoe achtduizend moslimmannen en -jongens door de troepen van generaal Ratko Mladić werden gedeporteerd en vermoord.

Het scenario is af en de financiering is rond. Het budget bedraagt 4,5 miljoen euro. Het is de bedoeling dat de opnames eind 2016 plaatsvinden. Acteurs zijn nog niet bekend. “Het is een heel zwaar onderwerp”, vertelde Žbanićop het festival.

“Ik moest een manier vinden om er een menselijk verhaal van te maken en ook mensen die geen enkele connectie met deze gebeurtenis of oorlog hebben toch mee te laten leven.”

Zij wil duidelijk maken wat de impact van de genocide op de levens van duizenden gezinnen is geweest. “Als iemand iets dapperder was geweest, was het allemaal heel anders gelopen.”

Žbanić won in 2006 op het Filmfestival van Berlijn een Gouden Beer voor haar oorlogsdrama ‘Grbavica’. Op het Sarajevo Film Festival won zij dit jaar de Human Rights Award voor haar documentaire ‘One Day in Sarajevo’.

Lees ook:Ricky Rijneke opnieuw bekroond voor haar debuut ‘Silent Ones’
Lees ook:Speelfilm van Vlaamse Patrice Toye over tienermoeders valt 3x in de prijzen
Lees ook:Documentaire over ‘Favela Street Girls’ opnieuw bekroond
Lees ook:Schrijfster Hanna Bervoets blij met verfilming van haar ‘Lieve Celine’ met Esmee van Kampen
Lees ook:JERUSALEM: door de ogen van een joodse, christen- en moslim-vrouw

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>