IDFA dit jaar in het teken van vrouwen

Op IDFA 2014 zullen vrouwelijke documentairemakers centraal staan.

Het thema-programma ‘The Female Gaze’ met films van 15 filmmaaksters, waaronder Barbara Kopple, Kim Longinotto, Pirjo Honkasalo en Jasmila Zbanic.

Dat maakte het International Documentaire Filmfestival Amsterdam deze week bekend.

Naast dit themaprogramma kijkt het festival ook naar zichzelf en de positie van de vrouw in de documentaire filmwereld.

Met de documentaire ‘Reis om de Wereld in 50 Concerten’ van Heddy Honigmann gaat op de 27e editie van start.

Hierin reist Honigmann met het Koninklijk Concertgebouworkest de wereld rond om het 125-jarig bestaan van het orkest te vieren. Ze deden vorig jaar 6 continenten met 50 concerten over de grens. In de film staat het contact van de musici met de mensen in andere culturen centraal.

Honigmann werd bekend van films als ‘Metaal en Melancholie’ (1993) over taxichauffeurs in Lima en ‘Het Ondergronds Orkest’ (1997) over musici in de Parijse metro. Ook haar documentaire ‘Crazy’ uit 1999 gooide hoge ogen.

De 62-jarige filmmaakster ontving vorig jaar de Living Legend Award van het IDFA. Voor het festival stelde de Nederlands-Peruaanse regisseuse toen een top 10 samen en werd een retrospectief van haar werk getoond. Ook voor de komende editie stelt Honigmann weer een top 10 samen.

Het IDFA, dat trouwens al bijna haar hele bestaan geleid wordt door Ally Derks, wordt tussen 19 en 30 november gehouden in Amsterdam, met Tuschinski, Pathé De Munt en EYE als locaties. Het exacte programma wordt in het najaar bekend gemaakt.

Lees ook:IDFA: masterclass door Heddy Honigmann
Lees ook:3e x Kristal voor docu-maakster Heddy Honigmann
Lees ook:Heddy Honigmann ontvangt oeuvreprijs op openingsavond IDFA
Lees ook:Heddy Honingmann krijgt Prins Bernhard Cultuurprijs
Lees ook:Waar blijven de vrouwelijke documentaire-makers?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>