Heddy Honigmann ontvangt oeuvreprijs op openingsavond IDFA

De Nederlandse documentairemaakster Heddy Honigmann is vanavond tijdens de opening van het IDFA onderscheiden met de Living Legend Award.

Ze ontving de oeuvreprijs ter waarde van €5000,= , uit handen van haar voorganger Frederick Wiseman, voorafgaand aan de vertoning van de openingsfilm ‘Return to Homs’ in Tuschinski in Amsterdam…….

Wiseman en Honigmann zijn de enige 2 die ooit deze onderscheiding kregen.

Heddy Honigmann (1951) geldt als een van de grootste Nederlandse documentairemakers, die nationaal en internationaal furore maakte met onder meer ‘Metaal en Melancholie’ (1993), ‘O Amor Natural’ (1996), ‘Het Ondergronds Orkest’ (1997) en ‘Crazy’, waarmee ze in 1999 op IDFA de publieksprijs won. Ze mag in 2014 de IDFA Top 10 samenstellen.

Voorzitter Jacob Kohnstamm van het Mediafonds maakte ook bekend dat Xander de Boer de Mediafondsprijs Documentaire 2013 gewonnen heeft. Hij krijgt €125.000,= voor het uitvoeren van zijn idee ‘Girls Boys & Me’.

Het zal gaan over een 26-jarige transgender die op zoek is naar haar ware identiteit. De komende tijd staat in het teken van de grote beslissing: ‘word ik man of blijf ik vrouw?’

Tot slot maakte festivaldirecteur Ally Derks bekend dat er een extra award wordt uitgereikt ter nagedachtenis aan de Canadese filmmaker Peter Wintonick, die afgelopen maandag overleed.

Hij zette zich langdurig in voor het begeleiden van jonge filmmakers. IDFA eert zijn werk en bevlogenheid met een aanmoedigingsprijs voor de beste debuutfilm. De prijs die zijn naam draagt vertegenwoordigt een waarde van @2500,=

Lees ook:IDFA: masterclass door Heddy Honigmann
Lees ook:IDFA dit jaar in het teken van vrouwen
Lees ook:3e x Kristal voor docu-maakster Heddy Honigmann
Lees ook:Heddy Honingmann krijgt Prins Bernhard Cultuurprijs
Lees ook:Waar blijven de vrouwelijke documentaire-makers?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>