Vrouw in TV-reclames nog steeds jong en afhankelijk

FuckThisFiftiesVrouwen worden in TV-reclames op de Belgische televisie vaker als jonger en/of afhankelijker voorgesteld, terwijl mannen vaker als deskundige optreden.

Er blijkt in de afgelopen 15 jaar weinig veranderd in de gender-sterotypering in de commerciële boodschappen………

Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit Antwerpen na bestudering van 500 reclamespots uit de periodes 2002-2003 en 2009-2010.

“Vrouwen in tv-commercials zijn over het algemeen jonger en worden vaker in een afhankelijke rol voorgesteld, als zorgende ouder, huisvrouw of seksueel object”, aldus onderzoeker Yann Verhellen. “Mannen daarentegen krijgen steeds meer de rol van professioneel expert.”

Hoewel er amper een verschil merkbaar is tussen beide onderzochte periodes, zijn de verhoudingen in overeenstemming met soortgelijke studies uit het verleden. “Genderstereotypering in reclamespots op televisie blijkt dus doorheen de tijd te blijven bestaan, alle sociale en maatschappelijke veranderingen ten spijt”, concludeert Verhellen.

Stereotypering tegengaan kan door duidelijkere regels voor reclamemakers, zoals meer aandacht aan de personages besteden of de filmpjes meer aanpassen aan de verwachtingen van de kijker.

Dat kan leiden tot minder ontevredenheid over commerciële boodschappen en dus mogelijk minder discriminatieklachten over vrouwen in de media.

Lees ook:Stem ‘ns verfrissend: lijsten bestaan voor 3/4 uit grijzige mannen
Lees ook:Menopauze: niet alles is tijdelijk
Lees ook:Vrouwen verdienen steeds vaker meer dan hun partner
Lees ook:Lesbiënnes toucheren hoger salaris
Lees ook:Meer VVD dan PvdA in de media en meer mannen dan vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>