Stem ‘ns verfrissend: lijsten bestaan voor 3/4 uit grijzige mannen

VrouwStemmen1977Een nieuw gemeenteraadslid zal in driekwart van de gevallen een man zijn en is gemiddeld 51 jaar oud.

Het lukt vrouwen en jongeren niet om een grotere stem te krijgen in de lokale politiek, want de kandidaten voor de raadsverkiezingen volgende week zijn net zo vaak man en even oud als de huidige gemeenteraadsleden.

Dat blijkt uit een analyse door het Algemeen Dagblad van ruim 10.000 kandidaten die morgen gekozen kunnen worden.

De lijsten bestaan voor 73% uit mannen en de kandidaten zijn bovengemiddeld vaak tussen 50 en 65 jaar oud. Dat komt overeen met de samenstelling van gemeenteraden in de afgelopen 4 jaar.

De verjonging en vervrouwelijking van de lokale politie stokt en loopt achter op de landelijke politiek: Tweede Kamerleden zijn wel vaker vrouw en gemiddeld jonger.

Uit de analyse blijkt ook dat nog minder vrouwen de lijst van hun partij aanvoeren. Van de lijsttrekkers is slechts 1 op 5 kandidaten vrouw.Vrouwen op de lijst zijn wel gemiddeld iets jonger dan mannen: 49 jaar tegen 51 jaar. Relatief veel oude kandidaten staan op de lijst bij de ouderenpartij OPA, PvdA en CDA. Relatief jonger zijn de kandidaten bij de SGP en D66.

Het aantal vrouwen op de lijst daalt van links naar rechts over het politieke spectrum: GroenLinks, PvdA en SP hebben meer vrouwen op de lijsten dan VVD en CDA, laat staan SGP. Kijk eens naar de poster bovenaan: die is uit 1977!

Lees ook:Maak vandaag gebruik van je (stem)rechten
Lees ook:Meer vrouwen in landelijke politiek dan in de gemeentelijke
Lees ook:Islamitische PvdA’ers blijven probleem op gebied van vrouwenrechten
Lees ook:Belgische verkiezingen waren nog nimmer zo vrouwelijk
Lees ook:Agnes Jongerius wordt Europarlementariër

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>