Meer VVD dan PvdA in de media en meer mannen dan vrouwen

Hoewel er vaak wordt gezegd dat de publieke omroep een groot links bolwerk is, valt dat niet af te lezen aan de verdeling van bewindslieden die in beeld komen.

Daar winnen de VVD-ministers en staatssecretarissen het van die van de PvdA, al is die vele aandacht er vaak op momenten met incidenten.

Ook is de verhouding vrouwen-mannen nog steeds scheef……….

Dat blijkt uit een analyse van Nieuwsmonitor, een onderzoeksinstituut voor de journalistiek.

In kranten telt de monitor sinds de beëdiging van Rutte II 700 artikelen met VVD-bewindspersonen, tegen 489 berichten over de PvdA. Op televisie worden VVD’ers 73 x genoemd, PvdA’ers 41 x.

Van de dagbladen bericht alleen de Volkskrant vaker over PvdA-bewindspersonen dan over VVD’ers. Bij Trouw komen VVD’ers (89 x) net iets vaker aan het woord dan PvdA’ers (87 x).

In deze cijfers zijn de optredens van premier Rutte, die het meest in de media verschijnt, niet meegenomen.

Dat de VVD-ministers en staatssecretarissen meer aandacht krijgen, heeft o.a. te maken met de spanningen binnen de partij. Zo ontstond kort na het aantreden van Rutte II onrust rond de inkomensafhankelijke zorgpremie en was er vanuit de partij ook kritiek op het sociaal akkoord. Daarnaast waren de staatssecretarissen Frans Weekers en Fred Teeven veel in het nieuws met problemen.

Van de Tweede Kamerleden weten vooral leden van de oppositie zich te profileren. De top 3 in de kranten bestaat uit Gerard Schouw (D66), Pieter Omtzigt (CDA) en Eddy van Hijum (CDA).

De Nieuwsmonitor komt tot de conclusie dat het niet per se het werk in de Kamer is dat de aandacht oplevert. Het zijn vooral de incidenten die de media oppikken.

Uit de monitor blijkt verder dat de verdeling man-vrouw nog altijd scheef is. Vooral op televisie komen nog altijd vaker mannen dan vrouwen uit het kabinet.

Lees ook:Zijn de vrouwelijke politici wel genoeg zichtbaar in de media?
Lees ook:Marith Rebel-Volp is opvolgster Myrthe Hilkens als Tweede Kamer-lid
Lees ook:Islamitische PvdA’ers blijven probleem op gebied van vrouwenrechten
Lees ook:Boerka in de ban op Nederlandse scholen, in zorg en ov
Lees ook:Barendrechtse PvdA-posters met Miss Universe worden gejat

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>