ANDERE TIJDEN: over de kinderen van ‘moffenhoeren’

Gegrepen werden ze na de bevrijding. Vrouwen die hadden geheuld met de vijand waren moffenhoeren en ja: de volkswoede richtte zich op hen en ze werden kaalgeschoren, bespuugd en vernederd.

Sommige van deze vrouwen waren zelfs zwanger geworden van de vijand. Hoe is het hen vergaan en vooral: hoe is dat gegaan met hun nageslacht in het Duits-onvriendelijke klimaat in de jaren ’40 en ’50?

Daarover gaat het programma ‘Andere Tijden’ vanavond.

4 van de naar schatting 12.000 tot 15.000 kinderen van Duitse militairen durven het nu aan om openlijk over hun afkomst te praten.

De baby’s kwamen vaak ter wereld in speciaal daarvoor ingerichte klinieken en ze groeiden, onwetend over hun achtergrond, op in kindertehuizen en in pleeggezinnen. Maar ook als de kinderen bij hun moeder bleven, werd er over hun afkomst niet of nauwelijks gesproken.

Pas veel later volgde er een zoektocht naar hun wortels en zo kwamen ze tot de pijnlijke ontdekking dat hun vader deel uitmaakte van de Duitse bezettingsmacht.

Monika Diederichs (1945) was 13 jaar toen ze ontdekte dat haar echte vader tijdens de oorlog bij de Duitse Luftwaffe in Nederland diende.

Ab van Aldijk (1942) werd geboren in een ziekenhuis in Haarlem en daarna ondergebracht bij een (NSB)-pleeggezin. Eenmaal volwassen wist hij na een lange speurtocht zijn biologische vader te achterhalen.

Willi van der Vaart (1943) en Marcel Kemp (1944) kwamen ter wereld in de Boerhaavekliniek in Amsterdam die onder toezicht stond van de Nationalsozialistische Volkswohlfahrt. Hun bedjes in de Duitse kraamkliniek moeten vlakbij elkaar hebben gestaan, reconstrueerden ze tientallen jaren later. Willi kwam weinig te weten over haar echte vader behalve dat hij in Utrecht waarschijnlijk bij de Sonderstab werkte, Marcel is tot op de dag van vandaag op zoek.

‘Andere Tijden’, zondag 24 februari 2013 om 21.25 uur bij de NTR op Nederland 2.

Lees ook:Rose, de grootmoeder van Rosita Steenbeek
Lees ook:Wat is het nut van de man anno 2013?
Lees ook:Britse ontvangt 1/2 miljoen omdat vader van haar kind politie-infiltrant bleek
Lees ook:Moeder der dwaze moeders overleden
Lees ook:Argentijnse ‘Dwaze Oma’s’ ontdekken gestolen baby in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>