Carine Roitfeld: ‘haute couture anno nu is een slijtageslag’

De voormalige hoofdredactrice van de Franse VOGUE, Carine Roitfeld zegt dat de huidige mode-industrie een slijtageslag is geworden met 4 collecties per jaar.

Ontwerpers worden daar stukken minder creatief door……

Dat zegt deze toonaangevende mode- en stijlvrouw in een interview met de website Style.com.

“Het is zo moeilijk voor ontwerpers tegenwoordig. Hoe kan iemand zo veel shows produceren? Het minimum is nu 4 shows per jaar”, zo zegt Roitfeld. “Niet alle ontwerpers kunnen die druk aan. Kijk naar wat er gebeurd is met Alexander McQueen en John Galliano. Als je niet zo sterk bent als Karl Lagerfeld of Tom Ford, dan heb je last van die druk. Je wordt er minder creatief door.”

Ook voor stylisten is het volgens Roitfeld ondoenlijk geworden om alles te volgen: “Stel je voor hoeveel shows we moeten zien. Het is krankzinnig! Na een maand ben je uitgeput.”

Ze vindt het ook jammer dat de modeweken zo’n mediaspektakel geworden zijn. “Je moet overal naar toe, journalisten komen overal vandaan. Er zijn zoveel bladen, zoveel hoofdredacteuren en belangrijke mensen die uitgenodigd moeten worden dat er geen ruimte meer is om modestudenten uit te nodigen. En dat is jammer, zij waren zo enthousiast dat ze de shows opwindend maakten. Het is nu allemaal te zakelijk geworden.”

Toch houdt Carine Rotifeld nog steeds van mode. “Soms zie je 1 goede show, zoals die van ‘Comme des Garçons’, mijn favoriet. Zij laten niet alleen maar handtassen zien, maar zijn creatief en daar word je blij van. Dus ik hou nog steeds van mode. Althans, dat denk ik.”

Carine Roitfeld was 10 jaar hoofdredacteur van de Franse Vogue. Tegenwoordig publiceert ze haar eigen tijdschrift, CR Fashion Book. Een documentaire over haar, getiteld ‘Mademoiselle C’, ging vrijdag in New York in première.

Lees ook:ELLE-hoofdredactrice Cécile Narinx lanceert Nederlandse BAZAAR
Lees ook:Oud hoofdredacteur VOGUE nu creative director voor MERCEDES
Lees ook:Cécile Narinx: ‘Niet alle NL vrouwen zijn mussen en kraaien’
Lees ook:Voor het eerst ‘dikke dames’ op catwalk van New York Fashion Week
Lees ook:Geen aparte mannen- en vrouwenafdelingen meer in winkels

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>