Zeggen we nou timmervrouw, timmerman of timmermens (m/v)?

woman-wearing-tool-belt-with-drill-mediumIk vind het wel mooi om beroepen, als ze worden vervuld door vrouwen, ook zodanig te vervoegen.

Dus rijschoolhoudster, lerares, redactrice en journaliste, maar ook geluidsvrouw, zakenvrouw en raadsvrouw.

Afgezien van het traditionele secretaresse, vind ik het wel status geven. Maar ik blijk een uitzondering……..

Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Warschau, waarover is gepubliceerd ‘European Journal of Social Psychology’.

96 mannen en vrouwen moesten beoordelen of ze sollicitanten al dan niet zouden aannemen. Die laatsen hadden allemaal een motivatiebrief geschreven waarop ze zich konden baseren. Mannelijke sollicitanten en vrouwen die een mannelijke baanbenaming hadden kregen zeer hoge beoordelingen. De kwaliteiten van de vrouwen met een vrouwelijke werktitel werden stukken lager ingeschat.

“De taal vervrouwelijken maakt vrouwen zichtbaarder en zorgt ervoor dat ze meer opvallen, maar blijkbaar is dat niet altijd een voordeel”, aldus onderzoeksleidster Magdalena Formanowicz. “Wanneer vrouwen in de naam van hun baan de nadruk leggen op het vrouwelijke, worden ze in de professionele context op lager niveau geëvalueerd.”

Ook mannen verliezen professionale waarde wanneer ze een vrouwelijke baannaam aannemen. Als vrouwen vasthouden aan de traditionele (mannelijke) benamingen, komen ze er beter voor de dag omdat ze dan tegemoetkomen aan de culturele status quo.

Neil Ashton, CEO van headhunters ‘The Ashton Partnership’vindt het allemaal onzin: “In de professionele wereld zijn ze geobsedeerd door baantitels die zo goed als nutteloos zijn. Wanneer een vrouw kiest voor een titel die haar vrouwelijkheid laat zien, dan moet ze dat zeker doen. Maar er is ook plaats voor vrouwen die liever vasthouden aan de mannelijkere namen, als zij denken dat ze op die wijze machtiger zijn”, is hij van mening.

“Belangrijker is dat de wereld wakker wordt en het belang beseft van vrouwen op de werkvloer. Ze zijn eerlijk, trouw en kunnen multitaksen op een manier dat geen enkele man kan”, gaat hij verder.

Tegen de tijd dat Amalia de troon van haar vader zal overnemen (als de monarchie zo ver komt) wordt zij dus Koning Amalia.

Lees ook:Dochter en echtgenote bepalen hoe een mannelijk baas t.o.v. vrouwen staat
Lees ook:Vrouwen dringend gewenst aan universitaire top
Lees ook:Mannen voelen zich bedreigd door vrouwelijke baas
Lees ook:Mannelijke gamers die slecht presteren doen vrouw-vijandig
Lees ook:Een wetenschapper is een blanke geleerde man, toch?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>