1001 powervrouwen uit de Vaderlandse Geschiedenis

Van kunstenaars tot dievegges en van avonturiers tot vorstinnen. Van bekende tot onbekende vrouwen.

De meest spraakmakende 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis zijn nu gebundeld in een vuistdik naslagwerk en te zien in een tentoonstelling………..

Historica Els Kloek stelde deze markante vrouwen samen en opende de gelijknamige tentoonstelling ‘Bijzondere Collecties’ van de Universiteit van Amsterdam.

Volgens Kloek is de Nederlandse vrouw direct, autonoom, sterk en wilskrachtig. Zoals een Duitse in 1687 al zei: ‘Hier kraait de hen en mag de haan alleen maar kakelen.” Ze is, volgens Kloek, de zakelijke leider van het huishouden. door de eeuwen heen.

De 60 jarige historica werkte samen met ruim 300 deskundigen en zij beschrijven de levens van bijzondere, beroemde en beruchte vrouwen. Van kunstenaars tot dievegges en van avonturiers tot vorstinnen.

Kloek,  die 10 jaar over het boek deed is verbonden aan het Huygens Instituur voor Nederlandse Geschiedenis. Ze verzamelt als sinds 2004 biografieën van bijzondere vrouwen.

Het boek ’1001 vrouwen uit de Vaderlandse Geschiedenis van Els Kloek heeft een introductieprijs van €39,95. De tentoonstelling 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis is te zien tot en met 23 mei 2013 aan de UVA.

Lees ook:Prinses Maxima ontvangt eerste exemplaren van postzegels ’1001 Vrouwen’
Lees ook:Historische rolemodels: Kenau & Magdalena
Lees ook:Kenau & Magdalena : oorlog was ook in de 16e eeuw niet alleen een ‘mannending’
Lees ook:Adopteer een vrouw voor het nieuwe boek van Els Kloek
Lees ook:[email protected]: mannen en vrouwen in WO I

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>