Er moeten meer vrouwen in de grafkelders van het Panthéon worden bijgezet. Maar wie?

OlympeDeGougesIn Frankrijk is discussie ontstaan welke vrouwen moeten worden herbegraven in het Panthéon in Parijs, de plek waar iedereen die er toe deed in het land zo ongeveer de laatste rustplaats vindt.

Onder de 72 Franse historische figuren die er liggen begraven is maar 1 vrouw.

Daar wil president Hollande verandering in brengen…………

In Frankrijk woedt een ware strijd over welke vrouw er herbegraven moet worden in het Panthéon in Parijs.

In het Pantheon is tot op heden naast 71 (voornamelijk blanke) mannen maar 1 vrouw opgenomen: Marie Curie, de Pools-Franse wetenschapster en ontdekster van radioactiviteit.

Omdat het lijstje geen weerspiegeling meer vormt van de huidige Franse maatschappij, lanceerde de Franse overheid onlangs een online petitie.

Daarin kunnen Fransen namen van personen suggereren die het waard zijn om een plekje te krijgen in het Pantheon.

De kans is relatief groot dat Olympe de Gouges er bij is. EosWetenschap schrijft over deze powervrouw.

Olympe de Gouges (1748-1793) werd geboren in het zuiden van Frankrijk. Na de vroege dood van haar man, een door haar familie gearrangeerd huwelijk, trok ze als jonge 20′ster met haar zoontje naar Parijs, waar het toen al bruiste van de revolutionaire ideeën. Ze koos ervoor om niet te hertrouwen. Dat beschouwde ze als de doodsteek voor de liefde en dus ging ze verder door het leven als ongehuwde moeder.

De Gouges ging literaire salons frequenteren en begon al snel naam te maken als theatermaakster. In al wat ze schreef klonken haar vooruitstrevende ideeën door. Ze was tegen slavernij, tegen de doodstraf en voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen.

Helaas bleek na de Franse Revolutie dat die ‘egalité’ niet bedoeld was voor vrouwen. Daarop schrijft Olympe de Gouges zelf de Déclaration des Droits de la Femme.

Dat wordt haar niet in dank afgenomen, met name niet door Robespierre, die tijdens de Terreur op de voorgrond was getreden. De Gouges is een van de weinigen die tegen hem durft in te gaan; ze beschuldigt hem ervan te regeren als een tiran. Kort daarop wordt ze gearresteerd en in 1793 terechtgesteld met de guillotine.

Lees ook:Vrouw die wassen Poetin ‘vermoordde’ veroordeeld
Lees ook:Benoîte Groult op 96-jarige leeftijd in slaap gestorven (movie online)
Lees ook:Parijs demonstreert tegen abortus
Lees ook:Danielle Steel toegetreden tot Franse Légion d’Honneur
Lees ook:Van bikini naar boerka: Hayat is meest gezochte vrouw van Frankrijk!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>