Benoîte Groult op 96-jarige leeftijd in slaap gestorven (movie online)

Benoîte Groult is overleden. De Franse schrijfster werd het bekendst door haar feministische getinte literatuur, waarin zij ook de vrouwelijke seksualiteit niet schuwde. Haar bestverkochte werk is ‘Zout op mijn huid’ uit 1988, dat ook verfilmd is. (onderaan dit bericht online te zien)

Groult werd 96 jaar geleden geboren in Parijs. Ze groeide op als dochter van een modeontwerper in een intellectueel en artistiek milieu in Parijs. Haar ouders gingen om met kunstenaars als Pablo Picasso en Francis Picabia.

Ze debuteerde in 1962, met het samen met haar 4 jaar jongere zus Flora geschreven ‘Journal à quatre mains’, gevolgd door ‘Le féminin pluriel’ en ‘Il était deux fois’. Haar eerste roman ‘La part des choses’ (Het leven zoals het is) verscheen in 1972 en ging over de verhoudingen tussen man en vrouw.

Naast het schrijven van boeken, bleef ze ook haar hele leven als journaliste actief. ”Het feminisme heeft niemand gedood, het machismo doodt elke dag”, was een van haar uitspraken.

Haar roem beperkte zich voornamelijk tot Frankrijk, totdat in 1988 Les vaisseaux du coeur (Zout op mijn huid) uitkwam. Daarin beschrijft ze in de ik-vorm de affaire van een intellectuele getrouwde vrouw en een Bretonse visser.

De feministische opvattingen van Groult staan centraal in het essay over de status van de vrouw, ‘Ainsi soit-elle’, dat in 1975 uitkwam en bedoeld is voor ‘allen die leven in de illusie dat de gelijkwaardigheid van man en vrouw bereikt is’.

In Frankrijk kreeg Groult de onderscheiding Officier van het Legioen van Eer.

Benoîte Groult overleed in haar slaap. “Zij ging heen, zoals zij het wilde, zonder te lijden”, zei haar dochter Blandine de Caunes tegen het Franse persbureau AFP.

Lees ook:‘Zout op mijn huid’ de ‘Vijftig tinten grijs’ van de jaren ’80 op de planken
Lees ook:Vrouw die wassen Poetin ‘vermoordde’ veroordeeld
Lees ook:Er moeten meer vrouwen in de grafkelders van het Panthéon worden bijgezet. Maar wie?
Lees ook:Blote borsten-feministe als de heilige Franse MARIANNE
Lees ook:FEMEN met hitlersnorren en tietjes vooruit tegen Martine Le Pen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>