Van Gogh-collectie van Helene Kröller-Müller extra in de spotlights

Rovers - De eeuwigheid verzameldLRDe donkere en vaak sombere boerentaferelen van Vincent van Gogh maken in het Kröller-Müller Museum in Otterlo nu plaats voor zijn kleurrijke werken uit zijn Franse periode.

De omvangrijke Van Gogh-collectie die Helene Kröller-Müller verzamelde, is enkele jaren minder zichtbaar geweest in het museum. Nu hebben de tekeningen en schilderijen weer een prominente plek gekregen……….

Het eerste deel van de overzichtstentoonstelling ‘Geboortegrond’, ging op 24 november vorig jaar open en kon rekenen op veel belangstelling.

Het museum sluit het eerste deel van de overzichtstentoonstelling Vincent is Back met Pasen af. Van7 april 22 september is het tweede deel ‘Land van het Lict” te zien.

Het Kröller-Müller Museum bezit de op één na grootste Van Gogh-collectie ter wereld. De rijke erfgename Helene Kröller-Muller was één van de eersten die de schoonheid van van Gogh’s schilderijen zag. Zij kocht er aan het begin van de vorige maar liefst 91 en 180 werken op papier.

De nieuwe expositie ‘Land van Licht’ omvat de periode 1886-1889. In die tijd schilderde Van Gogh onder meer zijn beroemde zonnebloemen en irissen. De schilder maakte in 1890 een eind aan zijn leven.

Illustratie: Eind 2010 verscheen de langverwachte biografie over Helene Kröller-Müller door kunsthistorica Eva Rovers. Een aanrader! Op dit moment lijkt er een ieuw van Gogh-virus door NL te waaien, zeker niet in de laatste plaats door de EO-serie ‘Een huis voor Vincent’

Lees ook:Actrice Johanna ter Steege richt Kröller-Müller Fonds op
Lees ook:Kröller Müller Museum koopt Roni Horn sculpturen
Lees ook:Kunstenares maakt Vincent van Gogh’s oor na met stamcellen
Lees ook:Kunst van vrouwen stijgt met een vette stip
Lees ook:Johanna, de vrouw die Vincent van Gogh beroemd maakte

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>