Johanna, de vrouw die Vincent van Gogh beroemd maakte

Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog emigreert Johanna van Gogh-Bonger, met haar zoon, de ingenieur Vincent-Willem, naar New York.

Samen wachten ze in hun lege woonkamer op hun vertrek naar de boot.

In deze stille nachtelijke uren raken moeder en zoon gewikkeld in een diepgaand gesprek, dat vooral Johanna met haar verleden confronteert………

Auteurs Silke Riemann & Ben Verbong deden jarenlang uitvoerig litera­tuur- en onderzoek in archieven naar de brieven en dagboeken van deze Johanna van Gogh.

Het resultaat is de roman ‘Johanna, de vrouw die Vincent van Gogh bereomd maakte’.

Johanna denkt terug aan haar kortstondige, stormachtige huwelijk in Parijs met de kunsthandelaar Theo van Gogh, een leven voor en met de kunst en met vooruitstrevende kunstenaars: Monet, Manet, Pissarro, Gauguin.

En bovenal een leven met Theo’s broer: de bezeten schilder Vincent. Hij trekt een zware wissel op haar huwelijk, want Theo ondersteunt zijn broer loyaal in elk opzicht omdat hij Vincents schilderkunst geniaal vindt, al wordt zijn opvatting nauwelijks gedeeld.

Nadat de broers kort na elkaar zijn gestorven staat Johanna er in 1891 alleen voor met haar baby.

Ze houdt haar hoofd boven water door een pension in Bussum te leiden, in een tijd dat een vrouw niet eens een eigen bankrekening mag hebben.

Aletta Jacobs komt met haar medestrijdsters regelmatig bij haar over de vloer. En al die tijd zijn de zonnebloemen, cipressen, korenvelden, zelfportretten van Vincent van Gogh in haar bezit.

Ze besluit om het levenswerk van haar grote liefde Theo over te nemen: ze besluit om Vincent van Gogh beroemd te maken. Met grote in­zet vecht ze voor erkenning van zijn werk. Het is een eerbetoon aan de kunst, maar diep in haar hart vooral aan haar man, wiens missie ze wil voltooien.

Silke Riemann (1965) is schrijfster en woont en werkt in Berlijn. Ben Verbong (1949) regisseerde vele speelfilms en kreeg bekend­heid met ‘Het meisje met het rode haar’ en ‘De schorpioen’. Hij woont en werkt in München, o.a. aan een verfilming van het levensverhaal van Johanna van Gogh.

Lees ook:Kunstenares maakt Vincent van Gogh’s oor na met stamcellen
Lees ook:Actrice Johanna ter Steege richt Kröller-Müller Fonds op
Lees ook:Van Gogh-collectie van Helene Kröller-Müller extra in de spotlights
Lees ook:10 jaar na moord Theo van Gogh: Ayaan Hirsi Ali geen spijt van Submission
Lees ook:Susan Visser in thriller rond moord Theo van Gogh

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>