Eergerelateerd geweld: in moslim-, hindoe-, christen- en roma-kringen

DomesticViolenceBenettonDe PvdA en de SP willen dat de overheid meer doet om meisjes en vrouwen te helpen die het slachtoffer zijn van geweld of onderdrukking door hun eigen familie.

Dat leidt nog steeds tot gedwongen huwelijken, geweld en ontvoering naar landen van herkomst, maar ook tot zogenaamde ‘verborgen vrouwen’.…….

Volgens de Kamerleden Keklik Yücel (PvdA) en Sadet Karabulut (SP) moet het kabinet komen met een betere aanpak van dit zogeheten ‘eergerelateerd geweld’.

Ze willen na het Kamerreces in een hoorzitting van deskundigen horen hoe het huidige beleid beter kan. Ook willen ze dat de overheid vrouwen helpt die onder druk zijn meegenomen naar het buitenland, bijvoorbeeld door het vliegticket terug naar Nederland te betalen.

Volgens Yücel is het huidige beleid te versnipperd, onder meer doordat meerdere ministers ervoor verantwoordelijk zijn. “We zouden meer toe moeten naar een centraal programma.”

Karabulut zegt: “Hoe triest ook maar in de komende maanden zullen weer Nederlandse meiden en vrouwen gedwongen worden achtergelaten.”

Ze roepen de verantwoordelijke ministers op om ervoor te zorgen dat meiden die zich melden bij de ambassades een vliegticket terug krijgen. De schade moet dan maar later op de dader worden verhaald.

Uit officiële cijfers blijkt dat er alleen al in de Regio Haaglanden vorig jaar 16 gedwongen huwelijken zijn gesloten, 20 meisjes zijn ontvoerd naar landen van herkomst en 19 meisjes blijken thuis opgesloten te zijn.

Eergerelateerd geweld staat voor alle vormen van geweld bedoeld om te voorkomen dat een lid van de familie een ‘misstap’ begaat die de familie-eer in de gemeenschap kan schaden, en alle geweld tegen de (vermeende) ‘eerschender’ om de geschonden eer te herstellen.

Het komt vooral voor in culturen van rond de Middellandse Zee in het Midden-Oosten en in Zuid- en Centraal-Azië. Ook onder Roma, Hindoestaanse en orthodox-christelijke gemeenschappen in Nederland komt eergeweld voor.

Eergerelateerd geweld from Manon on Vimeo.

Lees ook:Miljoen per jaar voor aanpak eergerelateerd geweld
Lees ook:België lanceert 235 maatregelen tegen geweld op vrouwen
Lees ook:Afghanistan komt afspraken rond vrouwenrechten niet na
Lees ook:Belgische regering tegen slachtoffers van seksueel geweld: ‘Laat uw schroom vallen’
Lees ook:Handen af van onze lichamen: seksuele en reproductieve rechten voor alle vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>